Zwerfkatten

Maak een afspraakMeldpunt

Wat moet je zelf doen?

De gemeente krijgt geregeld meldingen van overlast door zwerfkatten. Zwerfkatten zijn ongewenste nakomelingen van onze huiskat.

De beste oplossing om het zwerfkattenprobleem te voorkomen, is om je eigen huiskat te laten castreren of steriliseren. Dat is een wettelijke verplichting in Vlaanderen sinds 1 april 2018. Katten geboren na 1 september 2014 moeten ten laatste in 2020 gesteriliseerd of gecastreerd worden. Nieuwgeboren katjes moeten gesteriliseerd of gecastreerd worden voor de leeftijd van 5 maanden (kan vanaf 8 weken) of voor verhandeling. De wet geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker gaan of die voor het buitenland bestemd zijn.

Castratie biedt bovendien een aantal voordelen voor je kat. Een gecastreerde poes heeft minder kans om melkkliertumoren te ontwikkelen. Gecastreerde katers vertonen minder zwerflust, ze vechten minder en ze stoppen meestal met overal te urineren om hun territorium te markeren.

Huiskatten moeten verplicht gechipt worden sinds november 2017.

Wat doet de gemeente?

De gemeente staat in voor het vangen van zwerfkatten en castreert en steriliseert de gezonde dieren. Zieke dieren worden geëuthanaseerd.

Gezonde dieren krijgen na behandeling een knip in het oor om aan te tonen dat ze behandeld werden. Daarvoor werd door de gemeente een dierenarts aangesteld.

De gezonde dieren worden terug uitgezet op dezelfde plaats als waar ze gevonden werden. De ‘overlast’ van de katten kan op korte termijn blijven maar het is zo dat deze dan op zijn minst niet meer voor nakomelingen kunnen zorgen zodat op middenlange termijn het zwerfkatten probleem opgelost raakt.

De gemeentelijke diensten beschikken over een chiplezer. Wordt jouw gechipte huiskat per toeval gevangen, dan wordt deze onmiddellijk terug vrij gelaten. Vandaar het belang van deze verplichte chip!

Contact

Adres
Gemeentehuis Dentergem Kerkstraat 1 , 8720 Dentergem
Tel.
051 57 55 29
td@dentergem.be