Zwerfkatten

Maak een afspraakMeldpunt

Wat moet je zelf doen?

Het lokaal bestuur krijgt geregeld meldingen van overlast door zwerfkatten. Zwerfkatten zijn ongewenste nakomelingen van onze huiskat.

De beste oplossing om het zwerfkattenprobleem te voorkomen, is om je eigen huiskat te laten castreren of steriliseren. Dat is een wettelijke verplichting in Vlaanderen sinds 1 april 2018. Katten geboren na 1 september 2014 moeten ten laatste in 2020 gesteriliseerd of gecastreerd worden. Nieuwgeboren katjes moeten gesteriliseerd of gecastreerd worden voor de leeftijd van 5 maanden (kan vanaf 8 weken) of voor verhandeling. De wet geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker gaan of die voor het buitenland bestemd zijn.

Castratie biedt bovendien een aantal voordelen voor je kat. Een gecastreerde poes heeft minder kans om melkkliertumoren te ontwikkelen. Gecastreerde katers vertonen minder zwerflust, ze vechten minder en ze stoppen meestal met overal te urineren om hun territorium te markeren.

Huiskatten moeten verplicht gechipt worden sinds november 2017.

Wat doet het lokaal bestuur?

Het lokaal bestuur bezorgt de meldingen aan de vzw Dierenasiel Regio Roeselare die instaat voor de planning, coördinatie en uitvoering van de vangacties van zwerfkatten. De buurt wordt vooraf verwittigd wanneer er een vangactie zal plaatsvinden, zodat eigen huiskatten kunnen binnen gehouden worden of een halsbandje kunnen omgedaan worden. De vangactie duurt meestal één week.

Gevangen zwerfkatten worden naar de dierenarts gebracht en gecontroleerd op ziektes. Ze worden ook gesteriliseerd of gecastreerd. Daarna worden ze teruggeplaatst op dezelfde plaats waar ze gevangen zijn. Jonge kittens worden opgenomen in het dierenasiel voor herplaatsing.

Contact

Adres
Gemeentehuis Dentergem Kerkstraat 1 , 8720 Dentergem
Tel.
051 57 55 29
patrimonium@dentergem.be