Zorgen voor duurzamer energieverbruik

Samen met de andere gemeenten die het burgemeestersconvenant ondertekenden, engageert Dentergem zich voor een reductie van 40% CO2-uitstoot in eigen gebouwen en infrastructuur tegen 2030.

Wat kan jij doen?

  1. Je laten informeren over praktische hulp bij je renovatie 

    Ben je van plan jouw woning te renoveren, maar weet je niet hoe dat aan te pakken? Neem contact op met de Woonwinkel: www.dentergem.be/woonwinkel

  2. Hernieuwbare energie inzetten in jouw woning

    Wil je weten hoe het met jouw dak is gesteld? Is het geschikt voor zonnepanelen of een zonneboiler? Dan kan je de zonnekaart raadplegen op www.west-vlaanderen.be/zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler houdt de energiefactuur binnen de perken en de CO2-uitstoot zal hiermee ook dalen.

Dit doet het lokaal bestuur

  1. Verledding

    Verledding van de straatverlichting laat het energieverbruik en de CO2-uitstoot dalen. Lokaal bestuur Dentergem engageert zich om alle openbare verlichting om te schakelen naar LED. Momenteel is 59,81% van de straatverlichting al vernieuwd. Ten laatste tegen 2030 moet alles omgevormd zijn. De monument- en sfeerverlichting aan het archief, hondenclub De Hondenvriend, de Baliekouter en de sportterreinen wordt ook aangepakt.

  2. Hernieuwbare energie voorzien in openbare gebouwen

    Het lokaal bestuur liet een energiestudie doen in verschillende openbare gebouwen. Fluvius analyseerde de 7 gebouwen die de grootste energieverbruikers zijn. Hun energiezorgplan leidde tot het plaatsen van zonnepanelen op het gemeentehuis, het O.C. Leieheem, de gemeenteschool De WegWijzer en de Veldschool.

  3. (Semi-)publieke laadpalen voorzien van hernieuwbare energie

    Uit de energiestudie blijkt ook dat de opgewekte elektriciteit die, naast het energieverbruik in de eigen gebouwen, over is best kan ingezet worden voor het uitbouwen van de (semi-)publieke laadpalen op het openbaar domein. Dit wordt verder uitgewerkt.

  4.  Multifunctioneel gebruik van eigen patrimonium

    Daarnaast staat het lokaal bestuur ook open voor een multifunctioneel gebruik van gemeenschapszalen en scholen om leegstand over langere periodes en dus onnodige verspilling van energie en verval te vermijden.

Andere lopende acties:

  • opmaak van een totaalplan voor de renovatie van openbare gebouwen;
  • fietslease voor personeel van het lokaal bestuur;

Contact

Adres
Gemeentehuis Dentergem Kerkstraat 1 , 8720 Dentergem
Tel.
051 57 55 20
omgeving@dentergem.be