Subsidie voor de plaatsing en het onderhoud van individuele waterbehandelingsinstallaties voor afvalwater (IBA's)

Maak een afspraak

Vraag online aan

Voor de plaatsing van een IBA (Individuele waterbehandelingsinstallatie voor afvalwater) kan je een subsidie aanvragen bij lokaal bestuur Dentergem. De aanvraag verloopt digitaal via bovenstaande knop.

Een keuring van de installatie is verplicht. De keurder controleert of alle vuilwater effectief aangesloten is op de IBA en het regenwater rechtstreeks op de gracht. Wanneer er geen inbreuken zijn, is de keuring eenmalig. Wanneer aanpassingen nodig zijn, is een herkeuring verplicht.

Om aanspraak te maken op de subsidie heb je ook een attest nodig dat aantoont dat het effluent (uitstroom van de IBA) voldoet aan de normering. Het attest krijg je nadat je een staalanalyse liet doen bij een erkende labo. Wanneer de IBA recent in werking gesteld werd, duurt het vaak nog even vooraleer deze optimaal werkt. Daarom raden we aan om na de installatie ongeveer een half jaar te wachten met de staalanalyse.

Wie het huishoudelijk afvalwater zuivert in een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater of IBA, heeft gedurende 5 jaar recht op vrijstelling van de heffing. Na 5 jaar is een herkeuring en nieuwe staalanalyse nodig. De aanvraag voor deze vrijstelling verloopt via het lokaal bestuur. Download het attest IBA hieronder en bezorg het aan de dienst leefmilieu van Dentergem. De dienst bezorgt het binnen de drie maanden aan De Watergroep. 

Lijst van erkende rioleringskeurders

Lijst van erkende laboratoria

Contact

Adres
Gemeentehuis Dentergem Kerkstraat 1 , 8720 Dentergem
Tel.
051 57 55 29
technischedienst@dentergem.be