Samen het probleem van zwerfkatten aanpakken

Gepubliceerd op zondag 22 jan 2023 om 19:56
Het paarseizoen voor de (zwerf)katten is aangebroken. In januari en februari zoeken de beestjes elkaar op om enkele maanden later, in april, mei of juni een nestje schattige kittens te werpen. Maar achter dat mooie beeld schuilt vaak een ellendig bestaan voor zwerfkatten.

Zwerfkat in de buurt? 

Nu er nog geen kleintjes zijn, is het belangrijk om zoveel mogelijk zwerfkatten in kaart te brengen en te vangen voor verzorging en castratie of sterilisatie. Zie je regelmatig een (nieuwe) zwerfkat passeren? Meld de kat zo snel mogelijk aan het lokaal bestuur. De technische dienst bezorgt de meldingen aan de vzw Dierenasiel Regio Roeselare die instaat voor de planning, coördinatie en uitvoering van de vangacties van zwerfkatten.

Aangekondigde vangacties

De buurt wordt vooraf verwittigd wanneer er een vangactie zal plaatsvinden, zodat je eigen huiskatten binnen kunt houden of een halsbandje kan omdoen. De vangactie duurt meestal één week. Gevangen zwerfkatten worden naar de dierenarts gebracht en gecontroleerd op ziektes. Na het onvruchtbaar maken van de dieren, worden ze teruggeplaatst op dezelfde plaats waar ze gevangen zijn. Jonge kittens worden opgenomen in het dierenasiel voor herplaatsing.

Hou van je huiskatten: laat ze knippen!

De beste oplossing om het zwerfkattenprobleem mee te voorkomen, is om je eigen huiskat te laten castreren of steriliseren. In Vlaanderen is dit bovendien wettelijk verplicht, net als het chippen van je kat. De gemeentelijke diensten beschikken over een chiplezer. Wordt jouw gechipte huiskat per toeval gevangen, dan wordt ze onmiddellijk terug vrijgelaten. Jonge katjes moeten gesteriliseerd of gecastreerd worden tussen de leeftijd van 8 weken en 5 maanden en altijd vóór verkoop. De wet geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker gaan of die voor het buitenland bestemd zijn.