De gemeente Dentergem engageert zich samen met Vlaanderen om volgende doelstellingen te behalen: 1 m² ontharding per inwoner, 1 m³ hemelwateropvang per inwoner voor hergebruik, buffering en infiltratie voor regenwater tegen 2030.
Wat kan jij doen?
- Regenwater opvangen in een put of tank
Regenwater uit een put of tank kan je gebruiken voor allerlei toepassingen in en rond jouw woning: het toilet, de was, voor het huishouden en om je planten water te geven. Het levert je alleen maar voordelen op zoals een lagere waterfactuur, of het voorkomen van wateroverlast.
Maak dus jouw perceel groener en blauwer. Je kan de optimale regenwaterput voor jouw grond berekenen via www.groenblauwpeil.be. Leg je een extra hemelwaterput aan, dan kan je deze registeren via de website. Zo help je ook mee aan het behalen van de doelstellingen uit het lokaal energie- en klimaatplan. - Je tuin en oprit ontharden
Zo weinig mogelijk verharding, zo veel mogelijk groen. Daar schep je veel natuurkansen mee. Je vult het grondwater aan in jouw tuin, beperkt wateroverlast, fleurt de ruimte rond je huis op en kleurt een stukje van de mooie natuur in Dentergem in. www.vantegelnaaregel.be is een inspirerende website. Ben je van plan om te ontharden, registreer je actie op www.groenblauwpeil.be om de lokale klimaatdoelstellingen mee te helpen bereiken.
Dit doet het lokaal bestuur
- Opmaak van een hemelwater- en droogteplan
Lokaal bestuur Dentergem werkte in samenwerking met Aquafin een hemelwater- en droogteplan (HWDP) uit. In dit hemelwater- en droogteplan werd een lange-termijnvisie op het watersysteem van de gemeente Dentergem uitgewerkt.
Meer info over het hemelwater- en droogteplan - Subsidie voor hemelwaterput
Wie een hemelwaterput aanlegt, bij een bestaande woning, een vernieuwbouw of een nieuwe woning kan een gemeentelijk subsidie ontvangen van 0,05 euro/l waterinhoud van de te plaatsen hemelwaterput. De subsidie kan maximaal 250 euro bedragen. Meer informatie over de voorwaarden kan je terugvinden op www.dentergem.be/hemelwaterputten-infiltratievoorzieningen-buffervoorzieningen.
Andere acties die hiervoor opgestart zijn:
- opmaak van een onthardingsstrategie;
- onderzoeken van de mogelijkheden voor het hergebruik en de infiltratie van hemelwater bij het beheer van gemeentelijke gebouwen;
- …