Rookvrij? Ikke blij!

Print deze pagina

Bouw mee aan een rookvrije omgeving voor jouw kind!

Gezonde gemeente

Op 27 mei 2014 ondertekenden gemeente- en OCMW-bestuur Dentergem en Logo Leieland het charter “Gezonde Gemeente”. Met dat charter bevestigen zij dat ze werk maken van een lokaal gezondheidsbeleid waar iedereen gestimuleerd wordt gezond te leven in een meer gezonde omgeving.

Gemeente Dentergem organiseert al jaren verschillende acties rond het thema gezondheid zoals “10.000 stappen”, “Omgaan met verlies en verdriet” en het verzorgen van een gezond ontbijt tijdens de sporttweedaagse in september.

Met de campagne “Rookvrij? Ikke blij!" wenst zij aandacht te vestigen op het probleem dat meeroken ongezond is, zeker voor jonge kinderen. Ouders worden op een positieve manier aangemoedigd om er iets aan te doen.

Gratis slabbetjeAlle ouders van pasgeboren kindjes krijgen van het gemeentebestuur een slabbetje met vermelding van deze link om de gevolgen van passief roken onder de aandacht te brengen.

Grote gevolgen

Als rokende ouder is het niet gemakkelijk om komaf te maken met roken. Toch is het belangrijk om stil te staan bij de gevolgen ervan.

Roken tijdens de zwangerschap is de belangrijkste oorzaak van zwangerschapsproblemen. Baby’s en peuters die “meeroken” worden meer geconfronteerd met gezondheidsproblemen. Passief roken bij jonge kindjes verhoogt de kans op het ontwikkelen van
  • Luchtwegproblemen
  • Astma
  • Middenoorinfecties
  • Wiegendood
  • Kanker

Wat kan je doen voor de gezondheid van je kindje(s)?


De beste oplossing voor de gezondheid van jouw kinderen is stoppen met roken want nicotine draag je mee in je kledij en adem.

Is stoppen met roken te moeilijk? Let dan vooral op waar je rookt. Rook niet in de woning of de wagen en rook niet in de nabijheid van je kind. Spreek huisregels af voor jezelf, je partner en bezoekers. Kies bijvoorbeeld buiten een plaats waar gerookt mag worden.

Roken en borstvoeding?

Als je borstvoeding geeft en rookt, dan rookt jouw baby  mee. Giftige stoffen komen namelijk in de moedermelk terecht. Veel roken remt bovendien de melkproductie af. Rook je toch, rook dan liefst na een borstvoeding en nooit in de nabijheid van de baby. Op die manier beperk je de inname van nicotine bij de baby.

Borstvoeding blijft, ondanks de nadelen van het roken, altijd voordeliger voor de gezondheid van de baby.

Stoppen met roken - hoe pak ik het aan?

De meeste rokers stoppen in hun eentje. Heb je het al meermaals geprobeerd en lukt het niet? Geen nood! Uit alle vroegere rookstoppogingen zijn lessen te trekken voor de volgende keer. En met hulp van buitenaf kan je de slaagkans nog vergroten.

Op de website van de tabakstoplijn vind je tips om op je eentje te stoppen, info over professionele hulp, terugbetaling, medicatie, … Dus surf naar  www.tabakstop.be voor een antwoord op al je vragen of vraag raad aan je huisarts.Bron: stichting tegen kanker ‘tabakstop’, VIGeZ ‘Vlaanderen stopt met roken, Kind en gezin, VRGT ‘Rookvrije zwangerschap’

 

Stedenbouw en milieu
Gemeentehuis Dentergem 
Kerkstraat 1
8720 Dentergem
Tel. milieu: 051 57 55 19
Tel. stedenbouw: 051 57 55 18
 
Ma 8.30-12 uur
Di 8.30-12 en 13.30-17.30 uur
Wo 8.30-12 uur
Do 8.30-12 uur
Vr 8.30-12 en 13.30-16 uur
 
OP AFSPRAAK

De diensten van gemeente en OCMW werken uitsluitend OP AFSPRAAK, n.a.v. de coronapandemie.

Login