Geef lucht aan je huis

Print deze pagina

In de koude periodes van het jaar hou je ramen en deuren meestal dicht. Het is nochtans belangrijk voor je gezondheid om te zorgen voor verse lucht omdat je het grootste deel van je tijd binnen doorbrengt.

Ook binnenlucht kan vervuild zijn

We brengen gemiddeld 85% van onze tijd binnen door. De helft van de vervuiling komt van bronnen in ons huis die schadelijke stoffen vrijgeven zoals nieuwe meubelen, bouwmaterialen, irriterende schoonmaakproducten, klussen of roken in huis. Die schadelijke stoffen kunnen jou of je familie ziek maken.

Door te ademen, te koken, te poetsen en te douchen komt er bovendien veel vocht in je huis. Als je niet genoeg ventileert en verlucht, kunnen schimmelproblemen opduiken die een gevaar kunnen vormen voor je gezondheid.

Ventileren en verluchten

Door te ventileren laat je voortdurend verse lucht binnen en voer je vervuilde lucht af. Ventileren doe je 24 uur per dag met een ventilatiesysteem, door ventilatieroosters open te laten staan of door ramen op een kier of kiep te zetten.

Door te verluchten zorg je ervoor dat er op korte tijd veel frisse lucht binnenkomt door ramen of buitendeuren open te zetten.

Energieverspilling?

Ventileren kost wat energie, omdat de koude lucht die binnen komt, moet worden opgewarmd. Toch is dit geen verspilling want propere lucht is nodig voor je gezondheid.

Zes tips voor een gezondere lucht in huis

Ventileer 24 uur op 24
Rook niet binnen
Gebruik en onderhoud de ventilatieopeningen in huis en sluit ze niet af
Verlucht extra door ramen te openen tijdens en na het koken, douchen of baden, drogen van de was, strijken, klussen en schoonmaken of wanneer je nieuwe meubels, gordijnen of vloerbekleding plaatst.
Zorg voor een temperatuur van minstens 15°C
Zet de verwarming lager of schakel ze uit tijdens het verluchten

Meer info

Kijk op www.gezondbinnen.be
Stedenbouw en milieu
Gemeentehuis Dentergem 
Kerkstraat 1
8720 Dentergem
Tel. milieu: 051 57 55 19
Tel. stedenbouw: 051 57 55 18
 
Ma 8.30-12 uur
Di 8.30-12 en 13.30-17.30 uur
Wo 8.30-12 uur
Do 8.30-12 uur
Vr 8.30-12 en 13.30-16 uur
 
OP AFSPRAAK

De diensten van gemeente en OCMW werken uitsluitend OP AFSPRAAK, n.a.v. de coronapandemie.

Login