Gezond water, ook jouw zorg

Print deze pagina

Loden waterleidingen zijn ongezond. Het lood lost op in het kraantjeswater en berokkent schade aan ons lichaam. Vooral in oude gebouwen kunnen nog loden leidingen liggen. Daarom roept de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op om loden leidingen te vervangen.

Tot 1970 legde men in heel wat huizen loden waterleidingen omdat lood sterk, waterdicht en toch buigzaam is. Nu weten we dat lood giftig is. Het stapelt zich op in het lichaam en tast het skelet, de organen en het zenuwstelsel aan. Vooral baby’s en jonge kinderen kunnen ziek worden als ze water met lood drinken.

“Gezinnen die in een ouder huis wonen, doen er goed aan hun woning te controleren. Dat geldt ook voor gerenoveerde huizen want niet elke renovatie gebeurt even grondig. Moeilijk bereikbare leidingen laat men soms gewoon liggen”, vertelt Katrien Smet van de VMM.

Hoe herken je loden leidingen?

Lood kun je niet uit je drinkwater halen door het te koken. De leidingen vervangen is de beste keuze. Maar hoe weet je of een leiding van lood is? Een aantal tips:

  • een loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen
  • lood is niet magnetisch. Kun je een magneet aan de leiding hangen, dan is ze veilig
  • aantikken met een metalen voorwerp geeft een dof geluid
  • een loden waterleiding heeft geen koppelstukken maar wel verdikkingen aan kruispunten

Vlak naast de watermeter liggen de leidingen meestal bloot. Daar kun je makkelijk nagaan of ze uit lood bestaan. Als de leidingen aan de watermeter van lood zijn, is de kans groot dat ook in de rest van het gebouw loden leidingen liggen. Die laat je best allemaal vervangen. Twijfel je of een leiding van lood is gemaakt, vraag dan advies aan een loodgieter.

Ik kan mijn loden leidingen niet vervangen. Wat nu?

In sommige gevallen is het niet mogelijk om loden waterleidingen op korte termijn te vervangen. Neem dan maatregelen om de blootstelling aan lood via je kraantjeswater te beperken.

  • Gebruik geen water dat lang heeft stilgestaan in de leidingen. Na een nachtje slapen of een lange werkdag laat je kraantjeswater best eerst een tijdje lopen voor je ervan drinkt.
  • Lood lost makkelijker op in warm dan in koud water. Neem dus koud kraantjeswater en kook dat om koffie te zetten of eten klaar te maken.
  • Gebruik geen kraantjeswater om flesvoeding te maken voor een baby.  Beperk het gebruik van kraantjeswater door zwangere vrouwen en kleine kinderen tot 6 jaar.
  • Overweeg de aanleg van een tijdelijke nieuwe toevoer naar de belangrijkste afnamepunten. Vaak is het haalbaar om enkel de toevoerleiding naar bv. de keuken te vervangen.

Meer weten?

www.vmm.be/gezondwater

 Stedenbouw en milieu
Gemeentehuis Dentergem 
Kerkstraat 1
8720 Dentergem
Tel. milieu: 051 57 55 19
Tel. stedenbouw: 051 57 55 18
 
Ma 8.30-12 uur
Di 8.30-12 en 13.30-17.30 uur
Wo 8.30-12 uur
Do 8.30-12 uur
Vr 8.30-12 en 13.30-16 uur
 
Jong in Dentergem
Online inschrijven voor jeugd-
of sportactiviteiten?
Ga naar dentergem.ticketgang.eu
 
Login