Home

Print deze pagina

 Militaire oefeningen in West-Vlaanderen

Van maandag 19 april tot en met vrijdag 7 mei 2021 zullen in West-Vlaanderen militaire oefeningen plaatsvinden. Gedurende deze periode kan je ook in onze gemeente eventueel militaire patrouilles zien passeren, laagvliegende vliegtuigen zien of oefenmunitie horen ontploffen.

Baliekouter | waakzaamheid voor hondenbaasjes
Afgelopen week werd vergif gevonden in provinciedomein Baliekouter. Zowel de politie, het gemeente- en provinciebestuur zijn op de hoogte en tillen zwaar aan deze feiten.
 
We vragen hondenbaasjes om extra waakzaam te zijn.
 
De politie vraagt om alle tips of nuttige informatie over te maken.
 
Hou het veilig. Hou het proper.
Laten we allemaal wat meer respect hebben voor de natuur.
Hinder en omleiding door werken in buurgemeenten Tielt, Meulebeke en Oostrozebeke

Vanaf 12 april

Op 12 april 2021 starten er asfalteringswerken op de Wakkensesteenweg in Tielt. Daardoor zal er hinder zijn en worden er omleidingen voorzien voor wie naar of van Tielt rijdt. De werken duren tot circa eind april.  

De omleiding vind je terug op https://wegenenverkeer.be/werken/onderhoudswerken-op-wakkensesteenweg

Aansluitend wordt gestart met de aanpassing van het kruispunt bij de Verre Ginste.

Vanaf 19 april

Vanaf 19 april starten in de buurgemeenten Oostrozebeke en Meulebeke riolerings –en wegeniswerken in de Gentstraat N305) en zijstraten. De aannemer start zowel op grondgebied Meulebeke aan de Meentakstraat als op grondgebied Oostrozebeke aan de Wakkensteenweg en werkt naar elkaar toe. Daarvoor worden ook de nodige omleidingen voorzien.

De duurtijd is geschat op circa 2,5 jaar.

Het kruispunt met de Steenovenstraat (’t Haantje) zal tijdelijk vanuit beide richtingen bereikbaar blijven. Tijdens de voorbereidende werken wordt éénrichtingsverkeer ingesteld vanaf Meulebeke, Oostrozebeke en Dentergem tot aan de Steenovenstraat. Als de effectieve rioleringswerken uitgevoerd worden zal dat niet meer mogelijk zijn.

Voor de veiligheid zullen fietsers geen doorgang meer hebben langs de Gentstraat en worden zij omgeleid via de parallelle wegen.

In functie van de vordering van de werken wordt later meer informatie verschaft.

Lever asbest correct aan

Sinds 1 januari moet je hechtgebonden asbest verplicht verpakt aanleveren op het recyclagepark.

 • Voor kleine hoeveelheden asbestafval koop je op voorhand plastic asbestzakken op de recyclageparken van I.V.I.O. Je kleeft de gevulde asbestzakken goed dicht. De asbestzakken kunnen enkel aangeleverd worden op het recyclagepark van Ingelmunster, Ledegem, Oostrozebeke en Tielt. Meer info: https://www.ivio.be/nl/asbest/asbest-verpakt-naar-het-recyclagepark
 • Voor grote hoeveelheden hechtgebonden asbest is er sinds 1 maart bronophaling (ophaling aan huis) mogelijk. Je kan kiezen tussen plaatzakken of een asbestcontainer. Meer info: https://www.ivio.be/nl/asbest/ophaling-aan-huis
Gemeente- en OCMW-raad | beperkt publiek toegelaten

Omwille van de huidige coronacrisis zal er slechts in beperkte mate publiek toegelaten zijn tijdens de zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn op 31 maart 2021. Indien u de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn wenst bij te wonen, moet u zich op voorhand registeren:

 • Stuur een mail naar info@dentergem.be met uw voornaam, naam, adres en telefoonnummer en met de mededeling dat u de raden wenst bij te wonen. U krijgt een ontvangstbevestiging en wordt op een lijst van geïnteresseerden geplaatst. Afhankelijk van het aantal geïnteresseerden zal u al dan niet een uitnodiging ontvangen om de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn bij te wonen.

Wie niet geregistreerd is, wordt niet toegelaten tot het gebouw!

Tijdens de zittingen respecteert u alle richtlijnen die u worden meegegeven en volgt u de maatregelen nauwgezet op (mondmasker, handhygiëne, …).

route zkt. kunst | Maak een kunstwerk over een mooi plekje in Dentergem

Deze zomer organiseren cultuurraad, sportraad en toeristische dienst van Dentergem een kunstige fietszoektocht.

Heb jij een werk dat langs de route kan geëtaleerd worden (fotografie, schilderkunst, tekenkunst, beeldhouwwerk, ...)? Bezorg jouw creatie voor 31/05/2021 in de sporthal van Markegem. We dragen er goed zorg voor en bezorgen het terug na afloop van de fietszoektocht.

Eén werk wordt beloond met een bon van €25.

Werken aan WZC Dentergem | Wandelpad afgesloten!

De werkzaamheden aan WZC Mariaburcht (Dentergem) zijn gestart!
Om de werken zo veilig mogelijk te laten verlopen en de hinder in de schoolomgeving tot een minimum te beperken, wordt de werf achter het WZC aangelegd. Zo is de hinder in de Statiestraat beperkt.
Er is een werfweg voorzien via de weg langs het kerkhof van Dentergem (inrit in Wontergemstraat), die loopt over de tijdelijke overwelving van de Speibeek en zo naar de terreinen aan de achterkant van het WZC. De werfweg loopt ook over het wandelpad dat langs de Speibeek loopt (Burgemeester Nachtergaelestraat-Statiestraat). Om de veiligheid daar te garanderen, wordt het wandelpad afgesloten, gedurende de ganse duur van de werken (circa anderhalf jaar).

Gratis brochure 'Boslympische spelen'

Op zoek naar een upgrade voor jouw coronawandelingen?

Haal een gratis brochure van de "boslympische spelen" in de sporthal van Markegem of de bibliotheek van Wakken.

Je kan de publicatie ook online bekijken op deze link: https://www.west-vlaanderen.be/sites/default/files/2021-02/PB_boslympische_spelen_herdruk2021.pdf

Wandel je mee langs de bloesems?

Van 15 april t.e.m. 15 mei kan je in onze gemeente genieten van een uitgepijlde bloesemwandeling. De natuur ontwaakt dan uit haar winterslaap en tovert de boomgaarden om tot een lenteparadijs. Je kan kiezen voor de route van 4,5km, 9km of 14 km.

LEES MEER

website vaccinatiecentrum Tielt online

Vaccinatiecentrum Tielt schakelt in de komende weken een versnelling hoger.

Intussen staat www.vaccinatiecentrumtielt.be online, een overkoepelende website voor Tielt en partnergemeenten. Je vindt er alle mogelijke info omtrent de vaccinatiecampagne. Van oproepingsbrief over mobiliteit en bereikbaarheid Europahal tot veelgestelde vragen.
Een instructievideo geeft een voorsmaakje van hoe jouw vaccinatiesessie in de Europahal zal verlopen. In de praktijk telt het vaccinatietraject een viertal stappen, die je kan volgen via https://www.youtube.com/watch?v=VfXMcDWvFBk.
Neem beslist een kijkje.

Wij zoeken nieuwe collega's! Wie komt ons team versterken?

Wil je meer weten of je inschrijven voor de selectieproeven? Neem contact op met onze dames van de personeelsdienst

 • Vicky Vande Walle: personeel@dentergem.be of 051 57 55 25
 • Martine Penninck: martine.penninck@ocmwdentergem.be of 056 62 10 13
Kijk je even mee achter de schermen van het vaccinatiecentrum in Tielt?

De logistieke inrichting van Vaccinatiecentrum Europahal Tielt is bijna afgerond. Er zijn vier vaccinatielijnen voorzien, elk met een eigen cijfer, kleurcode en looplijnen. Veiligheid en duidelijkheid staan voorop!

Elke volwassen inwoner van partnergemeenten Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene kan er zich in de loop van de komende maanden laten vaccineren tegen het coronavirus. Als jij aan de beurt bent, ontvang je een persoonlijke uitnodiging van de Vlaamse overheid en de praktische details. Wanneer dat precies zal zijn, weten wij ook nog niet.

Meer informatie over het vaccin vind je op https://www.laatjevaccineren.be/home

Dentergembon als steun voor wie het moeilijk heeft

Behoor jij tot een van onderstaande categorieën?

 • Persoon met een leefloon (of equivalent)
 • Persoon met een laag loon of lage uitkering en niet-verblijvend in een instelling
 • Persoon met een inkomensvervangende- of integratietegemoetkoming, niet-verblijvend in een instelling
 • Persoon met een inkomensgarantie voor ouderen, niet-verblijvend in een instelling
 • Persoon in budgetbegeleiding of collectieve schuldenregeling
 • Persoon die gerechtigd is op voedselhulp via "Alle beetjes helpen" in Dentergem.

Dan kan je van januari t.e.m. mei 2021 eenmalig per gezin een Dentergembon van €40 aanvragen bij de sociale dienst van het OCMW: 056 62 10 10 of socialedienst@ocmwdentergem.be.

Het aanvraagformulier kan je hier downloaden en invullen.

CORONA | verklaring op eer voor reizen

Naar aanleiding van de beslissing van het overlegcomité van 22/01/2021 betreffende het tijdelijk  verbod op reizen met een recreatief en toeristisch karakter vanaf 27/01/2021 tot (voorlopig) 01/03/2021, is enkel reizen met een dwingend karakter momenteel nog toegestaan. Wie naar het buitenland reist, moet een gedownloade en ondertekende verklaring op eer op zak hebben die bevestigt dat zijn/haar reis niet toeristisch is.

Download het formulier hier.

hulpverleningszone Midwest zoekt nieuwe collega

Hulpverleningszone Midwest is op zoek naar een voltijds administratief medewerker in contractueel dienstverband voor onbepaalde duur op niveau C1-C3.

De vacature, het selectiereglement en alle nodige info vind je op https://www.zonemidwest.be/jobs/vacatures/administratief-medewerker-c1-c3

Solliciteren kan tot uiterlijk zondag 28/2.

VACCINATIECENTRUM EUROPAHAL TIELT ZOEKT VRIJWILLIGERS EN MEDEWERKERS
Eerstelijnszone Regio Izegem Tielt Samen (RITS) start een vaccinatiecentrum op in Izegem en Tielt. Voor de goede werking daarvan zijn veel helpende handen nodig. Zowel medische als niet-medische profielen zijn welkom.
VOOR WIE?
 • Wie een medische achtergrond heeft (arts, apotheker, verpleegkundige …).
 • Wie niet medisch geschoold is maar administratief of logistiek sterk is of graag met mensen omgaat (onthaal & begeleiding).
 • Wie zich een aantal uur per week kan vrijmaken.
HELP JE OOK MEE?
 • Registreer je via www.helpdehelpers.be. Geef aan voor welke taak je je wil inzetten en duid aan dat je in vaccinatiecentrum Tielt wil meewerken.
PROBLEMEN BIJ HET AANMELDEN?
 • Geef je coördinaten door via gemeente Dentergem (T 051 57 55 24 of beleid@dentergem.be).

CORONA-UPDATE | vaccinatiecentra zijn gekend

De vaccinatiecentra zijn gekend. Dentergemnaren zullen gevaccineerd worden in de Europahal in Tielt.

Iedereen wordt persoonlijk uitgenodigd en krijgt bij de 1e inenting in het vaccinatiecentrum meer informatie over de 2e inenting.

Op https://www.laatjevaccineren.be/covid-19 vind je veel algemene informatie over de vaccinatie.

Van zodra we meer details kennen, brengen we jou op de hoogte.

Doe jij mee met Tournée Minérale?

Ga de uitdaging aan en drink in februari een maand lang geen alcohol. Zo ervaar je wat een maand zonder met je doet. Het is niet zozeer een kwestie van jezelf iets te ontzeggen: je wint er vooral bij.

De voordelen op een rijtje:

 • Meer energie
 • Beter slapen
 • Geld uitsparen
 • Gezonder gewicht
 • Stralende huid
 • Geen katers meer en meer tijd

Meer info? Check https://www.tourneeminerale.be/nl

VLAAMS WONINGFONDS | Samen werken aan het Vlaams woonbeleid!

Op 1 januari 2021 startte de samenwerking van het Vlaams Woningfonds met de 24 kredietverlenende huisvestingsmaatschappijen (SHM's). Hiermee wordt in belangrijke mate uitvoering gegeven aan de bepalingen in het Vlaams Regeerakkoord die een nog efficiëntere verstrekking van de Vlaamse woonlening beogen.

Voor het aanvragen van de Vlaamse woonlening heeft dit geen gevolgen: de personeelsleden van het Vlaams Woningfonds én de SHM's blijven op hun respectievelijke kantoren en ontvangdagen klaarstaan om iedereen hierbij te helpen. De beslissing tot het toekennen alsook het beheer van de nieuwe leningen zal voortaan echter enkel en alleen nog door het Vlaams Woningfonds gebeuren.

Alle info over de Vlaamse woonlening en de kantoren/ontvangdagen vind je op www.vlaamswoningfonds.be.

CORONA-UPDATE | vaccinatiestrategie

Spoedig begint een nieuwe fase in de strijd tegen de COVID-19-pandemie: de vaccinatie.

De vaccinatie zal gebeuren op het ritme van de levering van de vaccins: we zijn dus daarvan afhankelijk.

 1. In een eerste fase zal er een erg beperkte hoeveelheid vaccins beschikbaar zijn. Die worden voorbehouden voor bewoners en personeel van woonzorgcentra en zorgvoorzieningen, en voor zorgprofessionals in ziekenhuizen en in de eerste lijn.
 2. In een tweede fase, ten vroegste vanaf de maand maart 2021, wordt de vaccinatie uitgebreid naar de volgende prioritaire groepen: 65-plussers en risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar.
 3. Nadien komen essentiële maatschappelijke en/of economische functies aan bod.

Als er een ruime voorraad van vaccins beschikbaar is, kunnen we de vaccinatie uitbreiden naar de laagrisicogroepen. Meer info over de prioritair te vaccineren groepen kan je vinden via www.laatjevaccineren.be.

In Dentergem volgen we als gemeentebestuur de zaak op de voet. We stellen alles in het werk om nuttige assistentie te verlenen en alles vlot en gecoördineerd te laten verlopen. Van zodra de vaccinstrategie geconcretiseerd werd en de medewerking van ons lokaal bestuur gevraagd wordt, zullen wij operationeel zijn.

Wordt vervolgd...

Samen geraken we hierdoor!

Maak van een mondmasker geen grondmasker!

Maak van mondmaskers geen grondmaskers.

Ze vergaan niet, dus gooi ze in de vuilnisbak en niet op de grond. Geen vuilbak in de buurt? Stop je mondmasker in je zak en gooi 'm thuis weg.

Integraal waterproject Dentergem

Sinds de lente worden in Dentergem werken uitgevoerd in het kader van een integraal waterproject.

Het project omvat drie locaties:

 • In de Gottemstraat wordt parallel met de Speibeek en de Oude Mandelbeek een betonnen keerwand aangelegd;
 • In de Brouwerijstraat wordt een deel van de Binnenbeek terug in open profiel gebracht;
 • In de Tieltstraat wordt een weiland opgehoogd langs de Krommendijkbeek.

Binnen het project worden grondige ruimingswerken, ophogings- en nivelleringswerken uitgevoerd en worden grachten geherprofileerd.

Het totale kostenplaatje wordt geraamd op €509.019 en is volledig ten laste van de provincie.

diensten op afspraak

De diensten van gemeente en OCMW werken voortaan uitsluitend OP AFSPRAAK. Zo kunnen we de dienstverlening blijven garanderen en staan we in voor de veiligheid van het personeel en de burgers.

 • Voor de dienst bevolking en burgerlijke stand kan je bellen naar 051 57 55 17 of online een afspraak maken op deze link: https://bit.ly/2HKRZP1
 • Voor de dienst stedenbouw kan je online een afspraak maken op https://bit.ly/3erDThQ
 • De bibliotheek blijft open. De hoofdbibliotheek werkt enkel op afspraak om drukte en wachtrijen te voorkomen. Ga naar deze link: https://bit.ly/35OwMfy
 • Voor alle andere diensten, kan je bellen of mailen met de dienst in kwestie.
OPSTART WACHTPOST MOLENLAND in Tielt

Op vrijdag 13 november 2020 start de werking van Wachtpost Molenland op; er is vanaf dan een weekendwachtdienst voor huisartsen in de gemeenten Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene.

Van vrijdagavond 18 uur tot en met maandagochtend 8 uur zal de wacht gebeuren vanuit de wachtpost. Elk weekend en op feestdagen is er overdag één arts ter plaatse en één arts die huisbezoeken doet. ’s Nachts is er één arts van permanentie voor zowel consultaties als huisbezoeken. Wegens de coronacrisis zal er overdag nog een derde arts de wachtpost versterken. De wachtpost is voorlopig gehuisvest in de Krommewalstraat 7 te Tielt; er wordt uitsluitend op afspraak gewerkt.

Om de huisarts van wacht te bereiken, bel je naar het telefoonnummer 1733 (weekend en feestdagen). Daarna tik je jouw postcode in en krijg je iemand aan de lijn om je verder te helpen.

WOONWINKEL | Leg je afspraak online vast

Bij de Woonwinkel kan je via het  centraal systeem je afspraaken boeken.

https://www.wonen-regio-tielt.be/home/afspraken/

Word jij onze collega?
Gemeente en OCMW Dentergem zijn momenteel op zoek naar twee tijdelijke werknemers zonder diplomavereiste:
 
➡️ Een deeltijds bibliotheekbediende niveau D: https://www.vdab.be/vindeenjob/vacatures/61466369/deeltijds-bibliotheekbediende-niveau-d?source=zoekeenjob&medium=vacaturedashboard
➡️ Een deeltijds kinderbegeleider buitenschoolse opvang
https://www.vdab.be/vindeenjob/vacatures/61465630/tijdelijke-job-deeltijds-kinderbegeleider-buitenschoolse-opvang-niveau-d-geen-diplomavereiste?source=zoekeenjob&medium=vacaturedashboard
 
Daarnaast blijven wij steeds op zoek naar gediplomeerde kinderbegeleiders. Na het slagen voor het aanwervingsexamen is er een kans op vast werk.
https://www.vdab.be/vindeenjob/vacatures/61465884/deeltijds-kinderbegeleider-buitenschoolse-opvang-niveau-c-diplomavereiste-kans-op-vast
Mondmasker verplicht op het recyclagepark

Sinds zaterdag 25 juli 2020 is het verplicht om een mondmasker te dragen in het recyclagepark als je 12 jaar of ouder bent. Vergeet je mondmasker dus zeker niet mee te nemen! 

(zwerf)katten

De afgelopen weken kregen we regelmatig de melding dat katten niet meer thuiskomen en werden vragen gesteld of het zwerfkattenbeleid daar voor iets tussen zat.

U kunt ons volledige zwerfkattenbeleid lezen op deze link.

 • Wanneer een overleden huisdier wordt aangetroffen, controleren de gemeentediensten telkens of er een chip aanwezig is. Zo kan de eigenaar op de hoogte gebracht worden.
 • Veronderstelde zwerfkatten die gechipt blijken, worden meteen weer vrijgelaten.
 • Zwerfkatten worden na een bezoek bij de dierenarts opnieuw vrijgelaten waar ze gevangen werden genomen.

Het is belangrijk dat u als kateigenaar uw dier laat chippen en steriliseren.

Indien u toch verdachte handelingen zou merken, doe dan melding bij de technische dienst van de gemeente (patrimonium@dentergem.be) of bij de politie.

Ken jij het ENERGIEhuis WVI al?

Ken jij het ENERGIEhuis WVI al?
Daar krijg je eerste hulp bij energievragen! Of je nu gaat bouwen of renoveren. ENERGIEhuisWVI is jouw ‘personal coach’ voor een energetische renovatie!

Ontdek er meer over op www.wvi.be/energiehuis

DE WATERGROEP | Ga voor digitaal en krijg 10 euro korting!

Eind 2019 lanceerde De Watergroep de actie ‘Allemaal digitaal’. Klanten die overschakelen van een papieren factuur naar digitale facturatie ontvangen éénmalig een korting van 10 euro op hun waterfactuur.

Kiezen voor een digitale factuur biedt niets dan voordelen. Het is praktisch en snel: facturen betaal je met één druk op de knop en vind je overal terug. Bovendien is het goed voor het milieu want je bespaart op papier en brandstof.

Al 60.000 klanten stapten over naar een digitale factuur via e-mail, Doccle of Zoomit. Ben jij de volgende? Ga naar www.dewatergroep.be/digitaal!

Oproep van het gemeentelijk archief
 
➡️ Gooi de vlaggen en tekeningen die je maakte voor de gezondheidswerkers nog niet weg, maar breng ze later binnen voor ons archief!
➡️ Hou je een dag- of tekenboek bij? Heb je een fotoarchief aangelegd tijdens deze periode of leg je deze periode op een andere manier vast?
➡️ Deel je verhaal met ons archief zodat we deze bizarre periode kunnen vereeuwigen voor de toekomstige generaties.
 
CHATHULP | Nood aan een gesprek?

Het is normaal dat je je nu wel eens eenzaam, bang of gefrustreerd voelt, dit zijn nu eenmaal ongewone tijden. Niemand van ons heeft dit ooit meegemaakt. Heb je het moeilijk? Praten kan helpen.

Vanaf nu een keuzemenu bij de noodnummers 101 en 112

Als je belt naar de noodnummers 112 of 101 krijg je vanaf vandaag een keuzemenu. Druk 1 voor brandweer en ziekenwagen, druk 2 voor politie.

Belangrijk: je wordt àltijd geholpen, dus ook als je niets of verkeerd kiest.

De app 112 BE is nog steeds een handig alternatief en gratis te downloaden. #112dag

Lees hier het volledige persbericht.

OP AFSPRAAK

De diensten van gemeente en OCMW werken uitsluitend OP AFSPRAAK, n.a.v. de coronapandemie.

Apotheek van wacht

Check www.apotheek.be
of bel 0903 99 00
voor de dichtsbijzijnde apotheek
met wachtdienst (24/24u).

 

Login