Home

Print deze pagina

 Vlaanderen Feest 11 juli 2021 en Regionale Molendag

 

VLAANDEREN FEEST op 11 juli 2021

De gemeente Dentergem, de Cultuurraad en De Molenlanders hebben een programma klaar. Op de binnenkoer aan de Goethalsmolen in Wakken kan je een drankje nuttigen bij optredens van twee muzikanten die een ode brengen aan het Vlaamse lied:

Marc Depraetere (accordeon) en Yvie in ’t echt (zang & gitaar). Van 14 tot 18u. Zing en dans gerust mee!      

11 juli is ook de dag van de 2de editie van Regionale Molendag. De dag wordt een eerbetoon aan molenmaker Roland Wieme, die overleed aan Covid-19.

Meerdere molenaars staan paraat met uitleg over de streekmolens. Bezoekers krijgen een rondleiding in groepjes van maximum 10 personen. Een mondmasker dragen is verplicht en er wordt gevraagd om binnen voldoende afstand te houden. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Volgende molens zijn op 11 juli open voor publiek van 10 tot 18u:

 • Knokmolen Ruiselede: rondleiding, malen, pletten, malen met de dieselmotor, tentoonstelling kunstwerken Roland Wieme, fototentoonstelling, drankgelegenheid en speltpannenkoeken. Mogelijkheid tot logeren in de B&B bij de molen: https://www.tmolenerf.be
 • Hostensmolen Ruiselede: rondleiding, malen, verkoop van bloem, drankgelegenheid (brouwerij De Poes), hout gestookt ovenbrood bakken, chocolatier, imker, Grill Academy Ruiselede.
 • Mevrouwmolen Kanegem: rondleiding, malen, maaldemonstratie met verschillende thuismaalderijen, huifkarrentocht, beenhambroodjes en braadworst, ijskar, drankgelegenheid, tentoonstelling oude tractoren (onder voorbehoud)
 • Rysselende molen Ardooie: rondleiding, malen, drankgelegenheid en restaurant. Mogelijkheid tot logeren in de B&B bij de molen: https://www.rysselendemolen.be
 • Poelbergmolen Tielt: rondleiding, mallen, pletten
 • Goethalsmolen Wakken: rondleiding, malen, drankgelegenheid op terras binnenplein. Zang en dans met Marc Depraetere (accordeon), Yvie in ’t echt (zang en gitaar): 14-18u. Mogelijkheid tot logeren in de B&B bij de molen: https://margueriteshopandstay.be

Ter gelegenheid van 11 juli en Regionale Molendag werden via het knooppuntennetwerk 5 fietsroutes uitgestippeld langs landelijke wegen:

 • Regionale Molendag Ruiselede: 12 km
 • Regionale Molendag Ruiselede – Kanegem: 16,93 km
 • Regionale Molendag Ardooie: 22,43 km
 • Regionale Molendag Wakken – Tielt: 28,57 km
 • Regionale Molendag volledige route (langs alle molens): 92,18 km

Download de routes in GPX via de QR-codes of kijk op RouteYou of Wikiloc.

Zuinig met water

 

 

 

 

En het wordt zomer! De Watergroep roept alvast op om zuinig om te springen met water. Er zijn een paar tips:

 • Neem een douche in plaats van een bad. 1 bad laten vollopen vraagt 150 liter drinkwater. Dat is 3 keer douchen of, met een zuinige sproeikop, zelfs 5 keer.
 • Hark de grond in je tuin op. Dat houdt de grond luchtig en vochtiger en zo moet je minder sproeien. Harken is ook goed in de strijd tegen onkruid.
 • Sproei de tuin alleen als het lange tijd niet heeft geregend. Beter 1 keer per week een kwartier lang dan elke dag 5 minuten. Zo zullen de planten dieper wortelen. Dat maakt ze minder kwetsbaar voor droogte. Gebruik waar het kan regenwater om planten en grond te begieten.
 • Begiet bloemen en planten op de koelste momenten van de dag: ’s morgens vroeg of ’s avonds laat. Het water verdampt dan minder snel. Zo voorkom je ook dat je planten verschroeien want een waterdruppel werkt bij felle zon als een vergrootglas.
 • Besproei je gazon niet. Gras is sterk en zal zich spontaan herstellen na een periode van droogte.
 • De auto wassen? Dat kan even wachten. Zo van die zomerdagen… dan neem je toch liever de fiets.
 • Laat ’s nachts geen kranen open staan. Geef watertorens en reservoirs de kans om zich opnieuw te vullen. Zo kan je rekenen op heerlijk fris kraantjeswater vandaag én morgen.

Meer tips om water te besparen kan je lezen op https://www.dewatergroep.be/nl-be/drinkwater/weetjes-en-tips/water-besparen.

Registreren voor Gemeenteraad en Raad voor maatschappelijk welzijn op 16/6/21 - met beperkt publiek
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn gaan opnieuw door met beperkt publiek, dit om de veiligheidsmaatregelen inzake corona te respecteren.
 
Indien u de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn wenst bij te wonen, dient u zich op voorhand te registeren aan de hand van volgende stappen:
- Stuur een mail naar info@dentergem.be met uw voornaam, naam, adres en telefoonnummer en met de mededeling dat u de raden wenst bij te wonen. U krijgt een ontvangstbevestiging en wordt op een lijst van geïnteresseerden geplaatst. Afhankelijk van het aantal geïnteresseerden zal u al dan niet een uitnodiging ontvangen om de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn bij te wonen. De plaatsen zijn beperkt om de veiligheidsregels te respecteren.
(Belangrijk: wie niet geregistreerd is, wordt niet toegelaten tot het gebouw!)
- Indien u een uitnodiging ontvangt om de raden bij te wonen, zal u op 14 of 15 juni een mail ontvangen met praktische informatie. Wij zullen u een tijdstip meegeven waarop u zich dient aan te melden. Respecteer aub dit tijdstip zodat de praktische organisatie niet in het gedrang komt. 
- Tijdens de zittingen respecteert u alle richtlijnen die u worden meegegeven en volgt u de maatregelen nauwgezet op (mondmasker, handhygiëne, …).
Glamping in WakkenBinnenkort verwelkomen we vzw Tomato Stories in de prachtige tuinen van Domein Kloosterhof.
De vzw plaatst er twee duotenten en drie vierpersoonstenten. Ben je op zoek naar een rustige plek voor een overnachting superdeluxe midden in de natuur? Van daaruit kan je goed uitgerust de Leiestreek verkennen.
Surf naar de website www.vlaskamp.be en reserveer alvast. 

Onze nieuwe infokrant staat online

De zomereditie van onze infokrant belandt binnenkort in je brievenbus, of misschien heb je hem al. 

Ons magazine staat weer boordevol nieuwtjes, belangrijke info en leuke reportages. Zo hebben we aandacht voor onze allereerste bebloemingswedstrijd en de schepenwissel, maar ook de vernieuwde bibliotheek komt aan bod. Voor de vaccinatiecampagne laten we een vrijwilliger aan het woord. 

Er is ook een stevig luik toerisme met onder meer de initiatieven van Toerisme Leiestreek en West-Vlaamse hart én natuurlijk een terugblik op onze prachtige bloesemwandeling

Klik hier voor een overzicht van onze infomagazines. 

 

Schrijf in voor de Grabbelpas- en Swap-activiteiten

Woohoow! Deze zomer worden er vanuit de jeugddienst van Dentergem opnieuw een heleboel leuke activiteiten voor klein en groot voorzien.

Vanaf 28 mei om 18 uur kan je inschrijven voor de Grabbelpas- en de Swap-activiteiten via dentergem.ticketgang.eu.

Wees er als de kippen bij!

 

Vul de gegevens van je onderneming correct en volledig in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)

Juiste gegevens in de KBO-databank zijn nochtans voor elke onderneming belangrijk.

Via de toepassing My Enterprise kan je gratis jouw bedrijfsgegevens aanpassen. Voorkom boetes, het mislopen van premies of subsidies, onnodige kosten of administratie... 

Ga zelf aan de slag via https://bit.ly/3bGljCy

Reserveer je plekje om rustig te studeren

Zit jij opnieuw met je neus tussen de boeken? Vind je thuis studeren moeilijk? Vind je er niet de rust die je zoekt? Wil je liever een andere studeeromgeving?

Onze stille studeerplaatsen hebben opnieuw de deuren geopend. Reserveer nog tot en met 25 juni je studeerplekje via https://bit.ly/33XuXwt.

Hou steeds rekening met de geldende coronamaatregelen.

Meer info via jeugddienst@ocmwdentergem.be.

Ook onze burgemeester Koenraad Degroote werd gevaccineerd

Volg zijn voorbeeld en #laatjevaccineren. “Bij deze nog een warme oproep om je zeker te laten inenten, zodat het leven zoals het was snel weer zijn intrede mag doen”, aldus onze burgervader. 

De campagne draait op volle toeren en in het vaccinatiecentrum in Tielt werd intussen de kaap van de 25.000 vaccinaties gerond. Wat de uitnodigingen betreft, zijn we bijna rond met alle risicopatiënten. De reguliere uitnodigingen, te beginnen met de leeftijdscategorie 64- tot 60-jarigen, gaan deze week de deur uit. 

Alle info vind je op www.vaccinatiecentrumtielt.be en www.laatjevaccineren.be

 

Check de chip van je kat of hond

Je kat of hond kwijtraken, dat is een nachtmerrie. Is je huisdier gechipt? 
Dan vindt het makkelijker de weg naar je terug. Tenminste, als de gegevens die op de chip staan correct zijn én je deze gegevens hebt vrijgegeven. 
Dus: heb jij de gegevens op de chip van je hond of kat al gecheckt? Doe het nu op checkjechip.be en zie je viervoeter sneller terug als je hem kwijt bent.

Is jouw rijbewijs nog geldig?
De burger draagt zelf de verantwoordelijkheid om zijn rijbewijs in bankkaartmodel tijdig te hernieuwen.
Maak je afspraak via 051 57 55 17 of https://bit.ly/3pIknSY.
Hoofdanimator worden in Dentergem?

Wil jij hoofdanimator worden bij Jong in Dentergem? Stel je kandidaat door je motivatie en cv te mailen naar personeel@dentergem.be voor 10/06.

Er zijn nog vrije plaatsen in juli en augustus.
JULI
o Week 1: 1-2/07
o Week 2: 5-9/07
o Week 3: 12-16/07

AUGUSTUS
o Week 1: 9-13/08
o Week 2: 16-20/08
o Week 3: 23-27/08

Militaire oefeningen in West-Vlaanderen

Van maandag 19 april tot en met vrijdag 7 mei 2021 zullen in West-Vlaanderen militaire oefeningen plaatsvinden. Gedurende deze periode kan je ook in onze gemeente eventueel militaire patrouilles zien passeren, laagvliegende vliegtuigen zien of oefenmunitie horen ontploffen.

Hinder en omleiding door werken in buurgemeenten Tielt, Meulebeke en Oostrozebeke

Vanaf 12 april

Op 12 april 2021 starten er asfalteringswerken op de Wakkensesteenweg in Tielt. Daardoor zal er hinder zijn en worden er omleidingen voorzien voor wie naar of van Tielt rijdt. De werken duren tot circa eind april.  

De omleiding vind je terug op https://wegenenverkeer.be/werken/onderhoudswerken-op-wakkensesteenweg

Aansluitend wordt gestart met de aanpassing van het kruispunt bij de Verre Ginste.

Vanaf 19 april

Vanaf 19 april starten in de buurgemeenten Oostrozebeke en Meulebeke riolerings –en wegeniswerken in de Gentstraat N305) en zijstraten. De aannemer start zowel op grondgebied Meulebeke aan de Meentakstraat als op grondgebied Oostrozebeke aan de Wakkensteenweg en werkt naar elkaar toe. Daarvoor worden ook de nodige omleidingen voorzien.

De duurtijd is geschat op circa 2,5 jaar.

Het kruispunt met de Steenovenstraat (’t Haantje) zal tijdelijk vanuit beide richtingen bereikbaar blijven. Tijdens de voorbereidende werken wordt éénrichtingsverkeer ingesteld vanaf Meulebeke, Oostrozebeke en Dentergem tot aan de Steenovenstraat. Als de effectieve rioleringswerken uitgevoerd worden zal dat niet meer mogelijk zijn.

Voor de veiligheid zullen fietsers geen doorgang meer hebben langs de Gentstraat en worden zij omgeleid via de parallelle wegen.

In functie van de vordering van de werken wordt later meer informatie verschaft.

Lever asbest correct aan

Sinds 1 januari moet je hechtgebonden asbest verplicht verpakt aanleveren op het recyclagepark.

 • Voor kleine hoeveelheden asbestafval koop je op voorhand plastic asbestzakken op de recyclageparken van I.V.I.O. Je kleeft de gevulde asbestzakken goed dicht. De asbestzakken kunnen enkel aangeleverd worden op het recyclagepark van Ingelmunster, Ledegem, Oostrozebeke en Tielt. Meer info: https://www.ivio.be/nl/asbest/asbest-verpakt-naar-het-recyclagepark
 • Voor grote hoeveelheden hechtgebonden asbest is er sinds 1 maart bronophaling (ophaling aan huis) mogelijk. Je kan kiezen tussen plaatzakken of een asbestcontainer. Meer info: https://www.ivio.be/nl/asbest/ophaling-aan-huis
Gemeente- en OCMW-raad | beperkt publiek toegelaten

Omwille van de huidige coronacrisis zal er slechts in beperkte mate publiek toegelaten zijn tijdens de zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn op 31 maart 2021. Indien u de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn wenst bij te wonen, moet u zich op voorhand registeren:

 • Stuur een mail naar info@dentergem.be met uw voornaam, naam, adres en telefoonnummer en met de mededeling dat u de raden wenst bij te wonen. U krijgt een ontvangstbevestiging en wordt op een lijst van geïnteresseerden geplaatst. Afhankelijk van het aantal geïnteresseerden zal u al dan niet een uitnodiging ontvangen om de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn bij te wonen.

Wie niet geregistreerd is, wordt niet toegelaten tot het gebouw!

Tijdens de zittingen respecteert u alle richtlijnen die u worden meegegeven en volgt u de maatregelen nauwgezet op (mondmasker, handhygiëne, …).

Werken aan WZC Dentergem | Wandelpad afgesloten!

De werkzaamheden aan WZC Mariaburcht (Dentergem) zijn gestart!
Om de werken zo veilig mogelijk te laten verlopen en de hinder in de schoolomgeving tot een minimum te beperken, wordt de werf achter het WZC aangelegd. Zo is de hinder in de Statiestraat beperkt.
Er is een werfweg voorzien via de weg langs het kerkhof van Dentergem (inrit in Wontergemstraat), die loopt over de tijdelijke overwelving van de Speibeek en zo naar de terreinen aan de achterkant van het WZC. De werfweg loopt ook over het wandelpad dat langs de Speibeek loopt (Burgemeester Nachtergaelestraat-Statiestraat). Om de veiligheid daar te garanderen, wordt het wandelpad afgesloten, gedurende de ganse duur van de werken (circa anderhalf jaar).

Gratis brochure 'Boslympische spelen'

Op zoek naar een upgrade voor jouw coronawandelingen?

Haal een gratis brochure van de "boslympische spelen" in de sporthal van Markegem of de bibliotheek van Wakken.

Je kan de publicatie ook online bekijken op deze link: https://www.west-vlaanderen.be/sites/default/files/2021-02/PB_boslympische_spelen_herdruk2021.pdf

website vaccinatiecentrum Tielt online

Vaccinatiecentrum Tielt schakelt in de komende weken een versnelling hoger.

Intussen staat www.vaccinatiecentrumtielt.be online, een overkoepelende website voor Tielt en partnergemeenten. Je vindt er alle mogelijke info omtrent de vaccinatiecampagne. Van oproepingsbrief over mobiliteit en bereikbaarheid Europahal tot veelgestelde vragen.
Een instructievideo geeft een voorsmaakje van hoe jouw vaccinatiesessie in de Europahal zal verlopen. In de praktijk telt het vaccinatietraject een viertal stappen, die je kan volgen via https://www.youtube.com/watch?v=VfXMcDWvFBk.
Neem beslist een kijkje.

Integraal waterproject Dentergem

Sinds de lente worden in Dentergem werken uitgevoerd in het kader van een integraal waterproject.

Het project omvat drie locaties:

 • In de Gottemstraat wordt parallel met de Speibeek en de Oude Mandelbeek een betonnen keerwand aangelegd;
 • In de Brouwerijstraat wordt een deel van de Binnenbeek terug in open profiel gebracht;
 • In de Tieltstraat wordt een weiland opgehoogd langs de Krommendijkbeek.

Binnen het project worden grondige ruimingswerken, ophogings- en nivelleringswerken uitgevoerd en worden grachten geherprofileerd.

Het totale kostenplaatje wordt geraamd op €509.019 en is volledig ten laste van de provincie.

diensten op afspraak

De diensten van gemeente en OCMW werken voortaan uitsluitend OP AFSPRAAK. Zo kunnen we de dienstverlening blijven garanderen en staan we in voor de veiligheid van het personeel en de burgers.

 • Voor de dienst bevolking en burgerlijke stand kan je bellen naar 051 57 55 17 of online een afspraak maken op deze link: https://bit.ly/2HKRZP1
 • Voor de dienst stedenbouw kan je online een afspraak maken op https://bit.ly/3erDThQ
 • De bibliotheek blijft open. De hoofdbibliotheek werkt enkel op afspraak om drukte en wachtrijen te voorkomen. Ga naar deze link: https://bit.ly/35OwMfy
 • Voor alle andere diensten, kan je bellen of mailen met de dienst in kwestie.
OP AFSPRAAK

De diensten van gemeente en OCMW werken uitsluitend OP AFSPRAAK, n.a.v. de coronapandemie.

Apotheek van wacht

Check www.apotheek.be
of bel 0903 99 00
voor de dichtsbijzijnde apotheek
met wachtdienst (24/24u).

 

Login