Verkiezing "De Dentergemnaar"

Print deze pagina

Erfgoeddag 2018
Eric Bekaert is ‘De Dentergemnaar’


De cultuurraad en cultuurdienst van Dentergem organiseerden dit jaar opnieuw een activiteit voor Erfgoeddag. Het thema van dit jaar was ‘Kiezen’. Tijdens de laatste twee weekends van april werden pamfletten, kieslijsten en notulenboeken tentoongesteld in het nieuwe archiefgebouw in Dentergem. Bezoekers konden hun stem uitbrengen voor ‘De Dentergemnaar’. Daarbij kwam Eric Bekaert (1955-2017) als terechte winnaar uit de stembus. Een interview met de voorzitter van de cultuurraad, Ludwig Vankeirsbilck.
Ludwig Vankeirsbilck, voorzitter cultuurraad
Wat vond je van het thema van dit jaar ‘Kiezen’?
Ludwig: Faro (het steunpunt voor het roerend en immaterieel cultureel-erfgoedveld dat Erfgoeddag organiseert en organisatoren ondersteunt, nvdr.) kiest elk jaar een ruim thema zodat je het lokale evenement kan invullen en inkleden zoals je wil. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht was de keuze voor dit thema wel logisch. Met de cultuurraad beslisten we om met de tentoonstelling te focussen op de verkiezingen voor de gemeentefusies van de jaren ’70 omdat de periode erna nog steeds gevoelig ligt.

Is het geen ”saai” thema om een volledige tentoonstelling rond op te bouwen?
Ludwig: Helemaal niet! Met de hulp van heel wat vrijwilligers kregen we uit elke deelgemeente kieslijsten, pamfletten en affiches om tentoon te stellen van de jaren 1900 tot de jaren 1970. Pamfletten uit de eerste periode waren doorlopende teksten waarin de concurrerende partijen werden zwartgemaakt en beschuldigd van het verspreiden van leugens. Best pittig om te lezen. Het was vaak de enige informatie die kiezers te lezen kregen. Voor hen moet het niet gemakkelijk geweest zijn om een stem uit te brengen.

Het drukwerk werd op verschillende papierkleuren gedrukt en werd door ons in verschillende kaderformaten en –kleuren tentoongesteld. Dat zorgde voor een speels geheel en zorgde ervoor dat het drukwerk niet aangetast werd want met zo’n oude stukken moet je toch opletten. De expertise van de archiefmedewerkers kwam daarbij goed van pas.

Er werden ook filmpjes afgespeeld die binnen het thema pasten: hoe de mensen zich optutten om naar de stembus te trekken, fragmenten uit de ‘Paradijsvogels’ of kiesspeeches van bevlogen redenaars.

Om binnen het thema te blijven organiseerden we bovendien zelf een verkiezing. We plaatsten een kieshok en met een officieel rood stempotlood kon gestemd worden op 6 belangrijke inwoners van onze gemeente.Wie waren de genomineerden?
Ludwig: We kozen zes kandidaten uit verschillende periodes en uit elke deelgemeente. De voorwaarde was dat ze op cultureel vlak van belang zijn geweest. Na wat opzoekwerk konden we deze namen op het stemformulier zetten: Bekaert Eric (heemkundige uit Markegem), Delafontaine Gustaaf (beeldhouwer uit Dentergem), Hondius Jodocus (cartograaf uit Wakken), Simays Eduardus (schrijver uit Wakken), ’t Felt Rosalie (weldoener uit Oeselgem) en Van Maldeghem Romain (schilder uit Dentergem).Eric Bekaert kreeg uiteindelijk de meeste stemmen. Een terechte winnaar?
Ludwig: Alle kandidaten hebben elk op hun manier Dentergem, Markegem, Oeselgem of Wakken op de culturele kaart gezet. Zij verdienen elk een pluim voor hun inzet en werk.
Eric was de meest recente en waarschijnlijk de meest bekende kandidaat bij de kiezers. Hij was gebeten door de geschiedenismicrobe en was een gedreven heemkundige. Hij schreef talrijke artikels over diverse onderwerpen uit de geschiedenis van zijn Dentergem. Bijna al zijn vrije tijd ging naar het ontcijferen van eeuwenoude archieven en het digitaal optekenen. Hij publiceerde verschillende artikels rond het leven van alle dag in het lokale verleden.  Hij maakte een uitgebreid archief aan documenten die teruggaan tot in de 17de eeuw. Met passie las hij die geschreven teksten en legde verbanden tussen de verschillende opgetekende gebeurtenissen.

Samen met zijn echtgenote Anita Comyn heeft hij de lokale geschiedenis in kaart gebracht. Ze was heel fier dat Eric tussen de kandidaten mocht staan. Dat hij ook verkozen werd tot ‘De Dentergemnaar’ moet voor haar een mooie erkenning zijn en haar extra moed en kracht geven om zijn werk verder te zetten.Doen jullie volgend jaar opnieuw mee aan Erfgoeddag?
Ludwig: Zeker! Wij doen op zondag 28 april 2019 met veel enthousiasme opnieuw mee aan Erfgoeddag

De cultuurraad zit echter niet stil tot dan. We ontwikkelden de route ‘Dentergem doorkruist’ die als interactieve route kan gevolgd worden in de Erfgoedapp. Tijdens de eerste twee weekends van september is er weer Kunstzomer in Wakken en Dentergem, op 16 september werkt de cultuurraad mee aan de city run D-OE-MA-WA in Wakken, op zaterdag 29 september is er onze jaarlijkse cultuurreis en in november organiseren we een boeiende en smakelijke avond voor Week van de Smaak.

Prima! Waar kunnen we dat gevulde programma bekijken?

Ludwig: We lanceerden recent een Facebookpagina ‘Cultuurraad Dentergem’ waarop alle nieuwtjes kunnen gevolgd worden. Ook op de gemeentelijke website www.dentergem.be/cultuur kan alle informatie geraadpleegd worden.

Bedankt voor alle informatie en succes met alle toekomstige evenementen.

 

Cultuurdienst
Gemeentehuis
Kerkstraat 1
8720 Dentergem
Tel.: 051 57 55 14
Ma 9-12 en 13-16 uur
Di 9-12
Wo 9-12 en 13-16 uur
Vr 9-12 en 13-16 uur
 
 
   
 
 
 
 
OP AFSPRAAK

De diensten van gemeente en OCMW werken uitsluitend OP AFSPRAAK, n.a.v. de coronapandemie.

Login