Nieuws

Print deze pagina
STRAATMUSEUM | Doe je mee?

De cultuurraad van Dentergem organiseert een straatmuseum. Tentoonstellingen kunnen nu niet doorgaan. Zo blijven kunstenaars en cultuurliefhebbers op hun honger zitten. Maar niet in Dentergem...

1. Hang in juli en augustus een (eigen) creatie of kunstwerk aan jouw raam. Zo maken we samen een straatmuseum met schilderijen, tekeningen, foto's, gedichten,...

2. Ga op stap in de gemeente, op zoek naar kunst van hier. Laat je verwonderen door alle creaties onderweg.

IKZOMERWESTVLAAMS | DOE MEE MET ONS STRAATMUSEUM

Door de uitbraak van het coronavirus, werden culturele activiteiten geannuleerd of uitgesteld. Maar Cultuurraad Dentergem bedacht een leuk alternatief: een straatmuseum.
 1. Hang in juli en augustus een (eigen) creatie of kunstwerk aan jouw raam. Zo maken we samen een straatmuseum met schilderijen, tekeningen, foto's, gedichten,...
 2. Ga op stap in de gemeente, op zoek naar kunst van hier. Laat je verwonderen door alle creaties onderweg.
❤️ Hoe meer werken in ons straatmuseum, hoe leuker de zoektocht!

#ikzomerwestvlaams #miniverplaatsing #maxiontspanning
CORONA-UPDATE | Fase 4 van de afbouw vanaf 1 juli

De Nationale Veiligheidsraad heeft een akkoord bereikt om vanaf 1 juli over te gaan tot fase 4 van de afbouw. Er is een gunstige evolutie van de epidemiologische situatie maar het corona-virus is nog niet verdwenen!

De zes gouden regels blijven van kracht, namelijk:

 1. Het respecteren van de hygiënevoorschriften;
 2. Activiteiten liefst in de buitenlucht organiseren;
 3. Het nemen van extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die tot risicogroepen behoren;
 4. Het respecteren van de veiligheidsafstand;
 5. De regel van de uitgebreide bubbel, die wordt vergroot van 10 naar 15 verschillende mensen per week, naast het gezin.
 6. Groepsactiviteiten mogen niet meer dan 15 personen omvatten, inclusief kinderen.

https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/vanaf-1-juli-gaat-fase-4-van-de-afbouw

Zon in overvloed, verzorg jezelf en anderen goed

We verlangen met zijn allen elk jaar naar het warme weer. Maar extreme warmte heeft soms minder prettige gevolgen. Elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte.

Zorg voor jezelf en anderen op warme dagen. Leer er hier meer over.

UPDATE captatieverbod vanaf 18/06/2020

Onze provincie wordt net als de voorbije 3 jaar getroffen door droogte.  Op deze website vindt u een overzicht van de beperkende maatregelen bij deze droogtesituatie.

Door de aanhoudende droogte is het waterpeil in enkele ecologisch kwetsbare waterlopen in West-Vlaanderen kritisch laag. Hierdoor zijn er vanaf donderdag 21 mei 2020 beperkende maatregelen van kracht.

Update donderdag 18 juni 2020: gedeeltelijke opheffing van het captatieverbod.

WOONWINKEL | verlofperiode

In de zomerperiode sluiten de woonloketten naar jaarlijkse gewoonte 2 weken: van maandag 03/08/2020 tem. vrijdag 14/08/2020.

In die periode zijn er geen zitdagen van de Woonwinkel. Er is wel permanantie via telefoon en mail.

JOEPIE! De kleuter- en sportkampen gaan door deze zomer

Inschrijven vanaf dinsdag 9 juni om 9 uur op https://dentergem.ticketgang.eu

 

DE WATERGROEP | Ga voor digitaal en krijg 10 euro korting!

Eind 2019 lanceerde De Watergroep de actie ‘Allemaal digitaal’. Klanten die overschakelen van een papieren factuur naar digitale facturatie ontvangen éénmalig een korting van 10 euro op hun waterfactuur.

Kiezen voor een digitale factuur biedt niets dan voordelen. Het is praktisch en snel: facturen betaal je met één druk op de knop en vind je overal terug. Bovendien is het goed voor het milieu want je bespaart op papier en brandstof.

Al 60.000 klanten stapten over naar een digitale factuur via e-mail, Doccle of Zoomit. Ben jij de volgende? Ga naar www.dewatergroep.be/digitaal!

BLOKKEN IN HET ARCHIEF

We wensen alle blokkende studenten veel succes toe!

Thuis te veel afgeleid? Kom blokken in het archiefgebouw. Reserveer je plaats door te mailen naar jeugd@dentergem.be.

De bib gaat weer open!
Een reptiel als huisdier? Hou rekening met deze richtlijnen

Naar aanleiding van recente feiten willen we graag jullie aandacht vestigen op enkele specifieke richtlijnen die gelden voor het houden van reptielen als huisdier.

Niet alle reptielen mag je als huisdier houden. Meer informatie over welke soorten toegelaten zijn als huisdier vind je op https://www.huisdierinfo.be/welke-reptielen-mag-je-houden. De reptielen die je in Vlaanderen vrij mag houden en/of verhandelen, staan op de zogenaamde positieve lijst. De reptielen die niet op deze lijst staan, mag je niet verhandelen of houden.

Daarnaast voorziet het VLAREM (Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning) ook enkele specifieke regels:
•    Wie minstens 1 niet-giftig en niet-gevaarlijk reptiel bezit, moet hiervan melding doen bij het gemeentebestuur.
•    Wie meer dan 30 niet-giftige, niet-gevaarlijke reptielen bezit, moet over een milieuvergunning beschikken.
•    Wanneer je in het bezit bent van minstens 1 dier dat door zijn giftigheid, agressiviteit of gedrag een gevaar kan vormen, moet eveneens een milieuvergunning aanvragen.

Indien je geen melding maakt van het bezit van reptielen of niet over de nodige vergunningen bezit, riskeer je de inbeslagname van je huisdier(en) bij controle.

Wens je meer informatie, wil je een melding doen of wil je een vergunning aanvragen? Neem dan contact op met het bestuur via milieu@dentergem.be of 051 57 55 19.

CORONA | contactonderzoek

Om te vermijden dat COVID-19 zich opnieuw snel verspreidt onder de bevolking, voert de Vlaamse Overheid contactonderzoek uit. Wat is dat en hoe gaat het in zijn werk? Ontdek het op het YOU TUBE-FILMPJE of in deze ONLINE FOLDER.

Oproep van het gemeentelijk archief
 
➡️ Gooi de vlaggen en tekeningen die je maakte voor de gezondheidswerkers nog niet weg, maar breng ze later binnen voor ons archief!
➡️ Hou je een dag- of tekenboek bij? Heb je een fotoarchief aangelegd tijdens deze periode of leg je deze periode op een andere manier vast?
➡️ Deel je verhaal met ons archief zodat we deze bizarre periode kunnen vereeuwigen voor de toekomstige generaties.
 
Corona | Tips voor het heropenen van de winkels

De Nationale Veiligheidsraad heeft besloten dat kleinhandelszaken vanaf 11 mei opnieuw open mogen. Om zelfstandigen en handelaars te helpen hun activiteiten in veilige omstandigheden te hervatten, publiceert de FOD Economie een praktische gids en communicatiemateriaal voor hen.

Fase 1B van het exitplan voor de crisis is de eerste stap naar de heropening van kleinhandelszaken. Een gids met tips en een affiche moeten zelfstandigen en winkeliers helpen hun activiteiten te hervatten in veilige omstandigheden. Bedoeling is een nieuwe golf van COVID-19-besmettingen te voorkomen.

Alle info vind je hier: https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/versterkte-maatregelen/coronavirus-tips-voor-het

CHATHULP | Nood aan een gesprek?

Het is normaal dat je je nu wel eens eenzaam, bang of gefrustreerd voelt, dit zijn nu eenmaal ongewone tijden. Niemand van ons heeft dit ooit meegemaakt. Heb je het moeilijk? Praten kan helpen.

CORONA-UPDATE | Wat verandert er op 4 mei?

➡️ Gezien de gunstige ontwikkeling van de pandemie heeft de Nationale Veiligheidsraad besloten om de coronanoodmaatregelen geleidelijk op te heffen.

➡️ Om een heropflakkering van COVID-19 te voorkomen - die alle inspanningen dreigt te ondermijnen - is het belangrijk om de geleidelijke opheffing van de maatregelen te respecteren.

➡️ Het is essentieel dat iedereen zich thuis, in de openbare ruimte en op het werk gepast gedraagt. Deze richtlijnen blijven gelden:

1️⃣ Blijf thuis, zeker als je ziek bent.

2️⃣ Was je handen regelmatig met water en zeep.

3️⃣ Hou minstens 1,5 meter afstand.

4️⃣ Beperk je fysieke sociale contacten.

5️⃣ Draag een mondmasker op het openbaar vervoer en op drukke openbare plaatsen.

Binnenkort tennissen | bye bye coronakilo's

Vanaf maandag 4 mei kan je opnieuw tennissen op de 2 “hard court" terreinen in Markegem. Reserveer steeds op voorhand en hou je aan de richtlijnen van de Veiligheidsraad.

Opgelet: de sporthal blijft gesloten. Kleedkamers en toiletten niet beschikbaar omwille van de Corona-maatregelen.

Inschrijven kan

 • Online op https://dentergem.zaalreservatie.be.
  • Kies uw “zaal” en de datum. Dan kan je consulteren welke uren beschikbaar zijn.
  • Maak een account en vraag een reservatie aan.
  • De reservatie wordt goedgekeurd door de sportdienst.
  • Vervolgens krijgt u een code die u toegang zal verlenen tot de terreinen.
 • Door in de voormiddag te bellen naar de sportdienst op 051 57 55 28 of 051 57 55 19 of door te mailen naar sportfunctionaris@dentergem.be.
Gemeenschapswacht van start

Volgende week, vanaf 6 april, gaat er in Dentergem een gemeenschapswacht van start. Krist Malisse volgde met succes de voorziene opleiding.

Gemeenschapswachten werken mee aan een aangename en nette woon- en leefomgeving. Het is de bedoeling dat de gemeenschapswacht dagelijks een of meerdere straten doorkruist. Hij neemt nota van toestanden die de netheid en hygiëne in het gedrang brengen zoals vervuilde voortuinen, onkruid op het voetpad of verwaarloosde toestanden.

In eerste instantie spreekt de gemeenschapswacht de mensen aan om hen te informeren en te sensibiliseren en om mistoestanden in orde te brengen.

Eventuele GAS-boetes worden slechts uitgedeeld als iedere medewerking ontbreekt.

Vanaf nu een keuzemenu bij de noodnummers 101 en 112

Als je belt naar de noodnummers 112 of 101 krijg je vanaf vandaag een keuzemenu. Druk 1 voor brandweer en ziekenwagen, druk 2 voor politie.

Belangrijk: je wordt àltijd geholpen, dus ook als je niets of verkeerd kiest.

De app 112 BE is nog steeds een handig alternatief en gratis te downloaden. #112dag

Lees hier het volledige persbericht.

Nieuw wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen

Eind maart 2020 wordt een gloednieuw wandelnetwerk geopend.

Het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen laat je via wandelknooppunten eindeloos kennismaken met het glooiende landschap op de grens tussen Tielt en Dentergem.

De 45m hoge Poelberg met Poelbergsite, kronkelende veldwegen, het beschermde landschap rond de Poelbergmolen en uiteraard de Meikensbossen met zijn oud en jong bos, poelen, dreven, hooi- en weilanden vormen het aantrekkelijke decor van dit wandelnetwerk. De vele vergezichten en charmante kapelletjes maken het plaatje compleet.

De wandelkaarten zijn vanaf maandag 30 maart beschikbaar in de Dienst toerisme (Sporthal in Brouwerijstraat 21, Markegem of op het gemeentehuis in Kerkstraat 1, Dentergem) en kunnen online besteld worden op www.westtoer.be. Een wandelnetwerkkaart kost 5 euro.

Het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen is een initiatief van Westtoer, Agentschap Natuur en Bos, Stad Tielt, gemeente Dentergem en Stadslandschap West-Vlaamse Hart en werd gerealiseerd met de steun van provincie West-Vlaanderen.

Verbeteringswerken aan landelijke wegen

De komende maanden zullen er verschillende verbeteringswerken gebeuren aan landelijke wegen.

De aannemer is Adiel Maes uit Lichtervelde en hij zal starten met voorbereidende grondwerken en profileringswerken in de Bulmolenweg (aansluiting met de Tieltstraat) en bij de Nieuwe Veldstraat. De start gebeurt in de Bulmolenweg vanaf 13 januari 2020 en zal gepaard gaan met de nodige verkeershinder en omleidingen.

Aansluitend zullen dan vanaf februari en maart asfaltlagen gegoten worden. Dat zal ook nog gebeuren in de Baliekouter (de wijk Baliekouter), Volderstraat, Wontergemstraat (zijwegje) en in de onverharde weg vlakbij de grens met Oostrozebeke.

De aannemer verwittigt telkens de betrokken bewoners in de werkzone.

Jong in Dentergem
Online inschrijven voor jeugd-
of sportactiviteiten?
Ga naar dentergem.ticketgang.eu
 
Login