Groenafval

Print deze pagina

1) Ophaling tuinafval

Heb je geen zin om zelf te composteren of om jouw tuinafval naar het recyclagepark te brengen, dan kan je een beroep doen op de tuinafvalophaling aan huis. IVIO haalt op vaste tijdstippen groenafval op aan huis. Dat gebeurt in een handige groencontainer. Let wel, die dienst is betalend!

Na registratie en de aankoop van een container start de ophaling van jouw groenafval.

Neem contact op met I.V.I.O. en vraag meer informatie m.b.t. deze dienst. 

2) Thuiscomposteren

Wat is composteren?

Een groot deel van het afval van een gezin bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval of kortweg GFT-afval.
Dat GFT-afval kan men gemakkelijk composteren. Composteren is een natuurlijk proces dat je kan optimaliseren. De micro-organismen, wormen en schimmels doen het grote werk. Door die diertjes onder goede omstandigheden (lucht, water en geschikte voedingsstoffen) hun werk te laten doen, gaan die voor de afbraak zorgen en de hoofdzakelijk plantaardige organische resten vrij vlug verwerken tot compost. Compost is een kruimelige, voedzame, vochthoudende humus en is dus in de eerste plaats een grondverbeteringsmiddel.

Voordelen van composteren

Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar en heeft een aantal voordelen boven het gebruik van andere (kunstmatige) bodemverbeteraars.

Compost stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze omdat:

 • door het gebruik van compost minder (kunst)mest nodig is.
 • compost de waterhuishouding van de bodem reguleert. Dat betekent waterbesparing doordat er minder gesproeid moet worden.
 • compost zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem.
 • bodemziekten worden onderdrukt in grond- en potgrondmengsels verrijkt met compost.
 • het de structuur van de grond verbetert en zorgt voor een goede verdeling van water-, lucht- en gronddeeltjes in de bodem. Een goede bodemstructuur bevordert de ontwikkeling van het wortelstelsel van planten.
 • door verwerking van organisch afval tot compost de natuurlijke kringloop van organisch materiaal gesloten wordt.

Hoe compost gebruiken?

Met een compostvat of compostbak in jouw tuin zorg je ervoor dat waardevolle stoffen uit de natuur opnieuw gebruikt worden. Dat is op de eerste plaats een goede zaak voor de planten en bomen in je tuin, want met compost krijgen zij de ideale voedingsbodem om te groeien.

Laat je planten in de tuin profiteren van de rijke humus die je zelf maakt. Goede compost ruikt naar verse bosgrond maar er is een verschil tussen jonge compost, rijpe compost en potgrond.

 • Jonge compost
  is eigenlijk nog niet helemaal verteerd. Je herkent er nog stukjes blad of schors in. Toch is het al prima compost voor de oppervlakte van je tuin. Je kunt de compost tussen de bloemen, kruiden en groenten strooien. De laag beschermt tegen hevige regen en zon en trekt regenwormen aan. Die zorgen dan weer voor extra verluchting in jouw tuingrond.
 • Rijpe compost
  is volledig verteerde compost met een kruimelachtige structuur. Die vorm van compost geeft zijn voedingsstoffen nog iets sneller vrij. Je kunt de compost gebruiken als oppervlaktelaag in de
  tuin maar ook als basis voor potgrond om bloemen en kruiden te planten.
 • Potgrond
  maak je door de compost te mengen met lichte tuinaarde, turf of kokosvezel. Je maakt de potgrond best klaar enkele weken voor je hem gaat gebruiken. Twijfel je of hij al goed is? Test de potgrond dan uit met een paar zaadjes van tuinkers.

De compostmeesters

Ook de compostmeesters helpen jou graag bij het composteren. Op het recyclagepark in de Brouwerijstraat te Markegem bevindt zich de demonstratieplaats voor thuiscompostering.

Elke eerste zaterdag van de maand van maart tot en met oktober (behalve in augustus) zijn van 9u30 tot 11u30 de compostmeesters aanwezig om jou te helpen bij het starten of verbeteren van jouw eigen composthoekje.

Compostmateriaal

De gemeente helpt je graag bij het composteren en biedt daarvoor compostvaten, compostbakken en toebehoren aan. Je kan ze bestellen bij de milieudienst.

Bekijk hier het retributiereglement op compostrecipiënten.

En download hier het aanvraagformulier voor compostrecipiënten.

Meer informatie

Meer informatie over composteren vindt u opStedenbouw en milieu
Gemeentehuis Dentergem 
Kerkstraat 1
8720 Dentergem
Tel. milieu: 051 57 55 19
Tel. stedenbouw: 051 57 55 18
 
Ma 8.30-12 uur
Di 8.30-12 en 13.30-17.30 uur
Wo 8.30-12 uur
Do 8.30-12 uur
Vr 8.30-12 en 13.30-16 uur
 
OP AFSPRAAK

De diensten van gemeente en OCMW werken uitsluitend OP AFSPRAAK, n.a.v. de coronapandemie.

Login