Vaccin | wanneer ben ik aan de beurt

Print deze pagina

Hoe organiseren we de vaccinatiecampagne praktisch? Een overzicht volgends de richtlijnen op dit moment. Covid-19 laat zich (nog) niet dirigeren waardoor aanpassingen mogelijk zijn.

Volgorde

De bevolking krijgt een vaccin in drie fasen. Het tijdstip waarop is afhankelijk van de levering van de vaccins.

  • Fase 1: bewoners en personeel van woonzorgcentra, andere collectieve zorginstellingen en hun vrijwilligers, zorgverleners in ziekenhuizen en eerste lijn, niet-medisch personeel van ziekenhuizen en zorginstellingen
  • Fase 2: 65-plussers, personen met onderliggende gezondheidsproblemen, essentiële beroepen
  • Fase 3: brede bevolking

Uitnodiging

Elke Vlaming vanaf 18 jaar die niet in de eerste fase gevaccineerd is, krijgt een persoonlijke uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat gebeurt per brief, per mail of via sms. Daarin zal de plaats, de datum en het uur staan waarop je je kunt laten vaccineren.

Bevestiging

Je moet nadien de uitnodiging online of telefonisch bevestigen. Zo heb je een plaats gereserveerd. Alleen met een reservatie kun je je laten vaccineren. Als de vooropgestelde datum niet past, kun je een ander tijdstip kiezen. De reservatie voor de tweede vaccinatie wordt onmiddellijk vastgelegd wanneer je de eerste vaccinatie krijgt.

Vaccinatiecentrum

Behalve voor personen die in de eerste fase worden gevaccineerd, zal je et vaccin tegen het coronavirus in een vaccinatiecentrum toegediend krijgen. In Vlaanderen worden (tot nu toe) in totaal 95 vaccinatiecentra opgezet. In je uitnodiging staat vermeld naar welk vaccinatiecentrum je moet gaan. Dat is een toegankelijk centrum in jouw buurt. Die plaats kun je niet wijzigen.

Vervoer

De vaccinatieplaatsen zullen bereikbaar zijn met eventueel bussen van De Lijn en taxi’s. Ben je niet goed ter been? Dan wordt aangepast vervoer voorzien door bijvoorbeeld de Minder Mobielen Centrale.

Verloop

Vaccineren in een vaccinatiecentrum verloopt in vier stappen:

  1. Onthaal: Je meldt je aan bij het onthaal waar een medewerker je identificatiegegevens controleert.
  2. Administratie: Je krijgt uitleg over het vaccin en eventuele bijwerkingen. Je overloopt je medische voorgeschiedenis en huidige gezondheidstoestand. Bij het eerste vaccin maak je een afspraak voor de tweede vaccinatie.
  3. Vaccineren: Je krijgt het vaccin toegediend.
  4. Wachten: Je wacht na het vaccineren een kwartier onder toezicht van een arts.

Thuis

Kun je je om medische redenen niet verplaatsen naar een vaccinatiecentrum? Dan kun je thuis gevaccineerd worden. Onder meer bedlegerige mensen, dementerende personen en mensen van hoge leeftijd komen hiervoor in aanmerking. De huisarts of thuisverpleegkundige dient het vaccin toe.

Gratis

Het vaccin is voor alle inwoners van België gratis ter beschikking. Ook het toedienen van het vaccin gebeurt kosteloos.

Registratie

In het elektronische registratiesysteem Vaccinet wordt genoteerd dat je bent gevaccineerd tegen corona. Je kunt die informatie zelf terugvinden via www.mijngezondheid.be. Er is dus online een bewijs dat je bent gevaccineerd.

www.laatjevaccineren.be

vaccinatiecentra.vlaanderen.be

Bron: Visie donderdag 28 januari 2021OP AFSPRAAK

De diensten van gemeente en OCMW werken uitsluitend OP AFSPRAAK, n.a.v. de coronapandemie.

Login