Vaccin | vragen en antwoorden

Print deze pagina

7 vragen en antwoorden om je goed geïnformeerd te laten inenten.

  1. Hoe kon men het vaccin zo snel ontwikkelen?

Iedereen binnen het domein van de infectieziekten wereldwijd heeft ander werk laten vallen om zich op een vaccin tegen covid-19 te focussen. Daardoor is er tijd gewonnen. De ontwikkeling van een geneesmiddel verloopt altijd in fases. In normale omstandigheden gaat er pas een nieuwe fase in als de vorige is afgerond. Om niet nodeloos geld te verspillen. Nu gingen meerdere fasen tegelijk van start. De prioriteit was om zo snel mogelijk een werkzaam en veilig vaccin te ontwikkelen om de pandemie onder controle te krijgen. De kostprijs van de ontwikkeling deed er dit keer minder toe.

De ontwikkeling werd ongetwijfeld ook versneld door de kennis de voorbije jaren is opgebouwd rond vaccins bij andere SARS- en coronavirussen. Er is dus flink wat tijd uitgespaard, zonder aan kwaliteit of veiligheid in te boeten.

  1. Ik ben kerngezond. Waarom zou ik me laten vaccineren?

Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en het doorgeven aan kwetsbare personen, ook zonder zelf symptomen te hebben.

Om groepsimmuniteit te verkrijgen, is het belangrijk dat minstens 70 procent van de Belgen zich laat vaccineren. Bij groepsimmuniteit heeft een voldoende grote groep weerstand opgebouwd tegen het virus, waardoor het niet meer of nog maar moeilijk kan circuleren. Zo krijgt het virus niet meer de kans om een ernstige epidemie met lockdownmaatregelen te veroorzaken. Heel belangrijk is ook dat de groepsimmuniteit bescherming zal bieden aan wie zich niet kan laten vaccineren. Denk maar aan zwangere vrouwen en kankerpatiënten in behandeling.

  1. Wat gebeurt wanneer het coronavaccin in je lichaam gespoten wordt?

Wanneer je een vaccin krijgt, activeert dat je immuunsysteem. Het stimuleert je natuurlijke afweer om het virus te herkennen. Als je dan later met het virus besmet raakt, zal je sneller antistoffen aanmaken om het te bestrijden.

Anders dan klassieke vaccins, maken de vaccins van Pfizer-BioNtech en Moderna geen gebruik van andere virussen of dode en in stukje geknipte coronavirussen om het immuunsysteem te prikkelen.

Neen, deze zogenaamde mRNA-vaccins bevatten een boodschapper-molecule (mRNA) om eiwitten in ons lichaam aan te maken die bij een eventuele besmetting als antistof kunnen optreden. Deze techniek is gloednieuw in de wereld van de vaccinologie, maar werd eerder al succesvol ingezet voor kankertherapie en hiv-behandelingen.

  1. Wat zijn de nevenwerkingen van het coronavaccin?

Uit verzamelde studiegegevens blijkt dat het coronavaccin bijwerkingen kan veroorzaken. Het zijn bijwerkingen die we ook vaak bij andere vaccinaties zien. De meest voorkomende zijn pijn op de prikplaats, roodheid en zwelling. Soms treden ook algemene klachten op zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rillingen en koorts. Het zijn normale reacties van het lichaam die erop wijzen dat het immuunsysteem actief is.

  1. Hoe kan het coronavaccin veilig zijn als we de langetermijneffecten nog niet kennen?

Het klopt dat de langetermijneffecten van het coronavaccin nog niet gekend zijn. Toch is de kans klein dat er zich op lange termijn iets voordoet. Dat weten we op basis van de vele ervaringen die er zijn met andere vaccins. Meer dan tweehonderd jaar aan vaccingeschiedenis toonde aan dat eventuele bijwerkingen meestal binnen enkele dagen of weken en hoogstens zes weken na de vaccinprik opduiken.

Bijwerkingen en ervaringen van proefpersonen bijhouden tot acht weken na de prik volstaat hier om een beeld te krijgen over de veiligheid van het vaccin.

In deze coronastudies werden zelfs meer vrijwilligers ingesloten dan in de meeste andere vaccinstudies. Uiteraard worden de proefpersonen ook verder opgevolgd, wellicht nog tot een jaar na de injectie met het vaccin. Niet omdat wetenschappers per se laattijdige complicaties verwachten, maar vooral omdat ze de deur van de werkzaamheid van het vaccin in kaart willen brengen. £treden er toch nevenwerkingen op langere termijn op? Dan worden die ook verzameld.

  1. Ik ben gevaccineerd. Kan ik nog besmet raken met covid-19?

Het duurt tien tot veertien dagen na de eerste vaccinatie vooraleer je lichaam antistoffen ontwikkelt en de bescherming goed begint te werken. Als je in die periode blootgesteld wordt aan het virus, is je afweer nog niet voldoende gestimuleerd door het vaccin en kun je nog ziek worden.

Net zoals andere vaccins biedt het covid-19-vaccin geen 100 procent bescherming, ook niet na twee dosissen. De Pfizer-BioNTech en Moderna vaccins zouden na volledige vaccinatie 94 à 95 procent bescherming bieden. Het is dus zowel om jezelf als anderen te beschermen belangrijk om ook na vaccinatie en tot nader bericht de coronamaatregelen te blijven volgen.

  1. Zal een vaccin ook beschermen tegen mutaties zoals de Britse variant?

Wanneer virussen muteren verandert hun genetisch materiaal. Mutaties hebben niet noodzakelijkerwijs een invloed op hoe goed het vaccin tegen het virus werkt. Voor de Britse variant tonen de eerste labogegevens met het Pfizer-vaccin alvast dat het vaccin even effectief is.

Sommige vaccins blijven tot vele jaren na hun ontwikkeling werkzaam en bieden hierdoor langdurige bescherming. Mazelen en rubella bijvoorbeeld zijn stabiele virussen, waardoor de samenstelling van het vaccin niet hoeft te wijzigen. Daartegenover staat griep. De virusstammen van griep veranderen zo vaak en in zo’n grote mate dat de vaccinsamenstelling jaarlijks moet worden bijgewerkt om werkzaam te blijven. Hoelang het coronavaccin werkzaam zal blijven tegen circulerende stammen, is nog niet duidelijk. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Bron: Visie - donderdag 28 januari 2021OP AFSPRAAK

De diensten van gemeente en OCMW werken uitsluitend OP AFSPRAAK, n.a.v. de coronapandemie.

Login