Algemene informatie over het coronavirus

Print deze pagina

HOE BLIJF IK OP DE HOOGTE VAN DE MAATREGELEN?


Je vindt alle informatie over het nieuwe coronavirus op de website https://www.info-coronavirus.be.

Voor regelmatige updates, kunt u zich ook inschrijven op Be-Alert.

Heb je een vraag over het coronavirus en twijfel je over het antwoord? Dan kan je bellen naar het gratis infonummer 0800 14 689.

 

EU digitaal COVID-certificaat


via de mobiele app: https://covidsafe.be/nl

video

Vanaf 1 juli kan je binnen Europa gebruik maken van je persoonlijke vaccinatiecertificaat, dat samen met het test- en het herstelcertificaat deel uitmaakt van het officiële EU Digitaal COVID-certificaat. Het maakt reizen binnen Europa weer een stuk makkelijker, is 1 jaar geldig, is gratis en toont aan dat je deels of volledig bent gevaccineerd. Opgelet: het vaccinatiekaartje dat je ontvangt meteen na je vaccinatie is dus geen officieel vaccinatiebewijs. 

Hoe je certificaat aanvragen?
Het vaccinatiecertificaat is beschikbaar nadat je bent ingeënt. Je kan het downloaden via mijngezondheid.be, Mijn Burgerprofiel of via de mobiele app CovidSafeBe. Je kan ook telefonisch een papieren versie aanvragen via T 078 78 78 50. De helpdesk is beschikbaar op weekdagen tussen 9u00 en 19u00. Hou je rijksregisternummer bij de hand. Het certificaat volgt dan enkele dagen later per post. 

Reizen binnen de EU
Het certificaat is geen voorwaarde om binnen de EU te mogen reizen. Je kan ook een EU digitaal COVID-certificaat krijgen met een negatieve testuitslag of een bewijs van herstel van het virus. De drie certificaten zijn officieel bruikbaar in alle EU-lidstaten vanaf 1 juli 2021. Controleer voor je vertrek wel de regels die het land van je bestemming hanteert, afwijkende regels blijven mogelijk. Verifieer zeker de reisadviezen op de Europese website reopen.europa.eu of op de federale website van Buitenlandse zaken: diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen.

Wat te doen als je terugkeert uit het buitenland? Alle stappen op: https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/

 

PCR testen 


De meeste Europese landen vragen een geldige negatieve PCR-test voor iemand het land binnen mag. (Opgelet: per land gelden mogelijk andere voorwaarden. Raadpleeg hiervoor de website van de FOD Buitenlandse Zaken.)
Vanaf 1 juli kan iedereen zelf een code aanmaken voor een test via de personal health viewer op mijngezondheid.be. Met die code kan een burger vervolgens een afspraak worden gemaakt in een testcentrum. Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen kunnen ouders op die manier een code aanmaken. 
De afnamepunten zijn online terug te vinden, zowel van de reguliere test- en triagecentra als van andere plaatsen zoals ziekenhuizen of labo’s waar mensen terecht kunnen voor een PCR-test.  
De resultaten van de analyse zijn voor de burger ook beschikbaar mijngezondheid.be
Testen om een vertrek op reis mogelijk te maken zijn betalend en dus ten laste van de reiziger. Testen bij een terugkeer uit een rode zone blijven terugbetaald. De burger krijgt een activatiecode na het invullen van een Passenger Location Form. 
Vanaf 1 juli kan iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is 2 keer een gratis test laten afnemen. De speciale code (10 dagen geldig) kan aangevraagd worden via de personal health viewer op mijngezondheid.be. Die code dient om een afspraak te maken in een testcentrum. 

 
WAT WAT


Ik ben daar: vaccin-info voor jongeren op http://ikbendaar.be
 

RECYCLAGEPARK


Sinds 27/6 is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen in het recyclagepark. IVIO zet de 'mondmaskerplicht' om in een advies: het dragen van een mondmasker tijdens het bezoek aan het recyclagepark wordt aanbevolen. Er wordt aan het personeel en aan de bezoekers gevraagd om een mondmasker te dragen wanneer contact op veilige afstand onmogelijk is. 

 

 

 

 



OP AFSPRAAK

De diensten van gemeente en OCMW werken uitsluitend OP AFSPRAAK, n.a.v. de coronapandemie.

Login