Nieuws

Print deze pagina
Wat met mijn groenafval?

Omwille van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn veel mensen thuis. In combinatie met het mooie weer, geeft dat veel mensen goesting om hun gras af te rijden. Echter weten ze niet goed wat te doen met het groenafval, nu de recyclageparken gesloten zijn. Wij geven graag wat tips mee.

We vragen met aandrang om geen (groen)afval te storten op braakliggende stukken, op landbouwgrond of op andere plekken. Het ontsiert onze omgeving en vraagt extra werk aan ons gemeentepersoneel. Zij kunnen hun tijd en energie beter inzetten voor belangrijker taken.

5 tips

  1. MINDER GRASMAAISEL Maai jouw gras niet korter dan 4 cm en maai telkens hooguit 1/3 van de lengte af. Dat voorkomt mos en zorgt ervoor dat je gazon sterker wordt en dus beter bestand is tegen de droogte. Of volg het advies van Sam Gooris... en laat het gras maar groeien.
  2. Gebruik het maaisel als MULCHLAAG om onkruidgroei te voorkomen in de bloemperken, bloembakken en tussen jouw haag. Zorg voor een laag van 2 tot 3 cm dik en vul deze regelmatig aan. Mulch beschermt de bodem tegen slagregen, zonnestralen en uitdrogende wind. Bovendien wordt het bodemleven gestimuleerd en krijg je uiteindelijk een kruimelige, luchtige bodem. 
  3. Gras kan je heel eenvoudig THUISCOMPOSTEREN met een vat of bak, mits je er voldoende luchtig structuurmateriaal aan toevoegt zoals houtsnippers, takjes, droge bladeren, gedroogd siergras... Via deze link kan je een vat of bak kopen, die IVIO aan huis levert.
  4. Je kan ook ZELF EEN HOEKJE MAKEN in jouw tuin met paletten, palen of takken, waarin je tijdelijk jouw gras stockeert. Zorg ook hier voor voldoende droog materiaal zoals houtsnippers, takjes, droge bladeren, siergras of zelfs onbedrukt karton. 
  5. Tot slot nog een praktische tip: BEWAAR JOUW GRAS ZEKER NIET IN PLASTIC ZAKKEN OF GESLOTEN TONNEN. Gras kan heel makkelijk samenklitten, waardoor er zo goed als geen zuurstofcirculatie meer is en dat leidt tot geurhinder.

Tuinafval laten ophalen

Is dat alles niets voor jou, dan kan je ook je tuinafval aan huis laten ophalen.

Desgewenst staat I.V.I.O. in voor de ophaling van groenafval aan huis. Dit afval moet je aanbieden in een groene rolcontainer, niet in een gele restafvalzak. Deze dienst is betalend en je hebt er abonnement voor nodig. .Lees meer op de website van IVIO.

Lees meer op de website van IVIO.

Jong in Dentergem
Online inschrijven voor jeugd-
of sportactiviteiten?
Ga naar dentergem.ticketgang.eu
 
Login