Nieuws

Print deze pagina
C. Puigdemont ontkurkt eerste fles cava

De afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont was op uitnodiging van burgemeester Koenraad Degroote te gast in Dentergem om de eerste fles nieuwe cava voor recepties officieel te kraken.De oude voorraad cava was bijna op. Met een aanbesteding kwam de gemeente bij de Catalaanse cava ‘Masia Pau N1 brut nature’ uit. Toen het zeker was dat de cava in januari geleverd zou worden en het om de huiscava van FCBarcelona gaat, kwam burgemeester Koenraad Degroote op het idee om Carles Puigdemont uit te nodigen. “Cava is namelijk een belangrijk exportproduct voor Catalonië.”, aldus Degroote.


Carles Puigdemont was vergezeld van zijn Tieltse advocaat Paul Bekaert. Hij bleef erg rustig onder de belangstelling en ging gewillig op de foto met toeschouwers. Na afloop van de speeches kreeg C. Puigdemont ons exportproduct bij uitstek aangeboden in de vorm van drie geschenkmanden met lokale bieren.Lees hier de speech van burgemeester Koenraad Degroote.

“Meneer de president van Catalonië, meester Paul Bekaert, collega-burgemeesters, schepenen en provincieraadsleden, mandatarissen, medewerkers en beste genodigden

Ik heet jullie van harte welkom in het gemeentehuis van Dentergem voor de voorstelling van onze nieuwe Catalaanse cava. Het is voor ons een grote eer om u deze cava voor te stellen in aanwezigheid van meneer de president Carles Puigdemont.

Meneer de president, de afgelopen weken ontdekte u Vlaanderen en België al een beetje. U vroeg zich na onze uitnodiging voor vanavond ongetwijfeld af “Dentergem, wat is dat?”. Wel, Dentergem is een landelijke gemeente van 8500 inwoners op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen.

Bijna iedereen kent uw Catalaanse regio. Onder ons zijn er mensen die daar enkele jaren woonden of die familie hebben in Barcelona.
Begin december logeerden een veertiental van uw landgenoten in Dentergem naar aanleiding van de manifestatie in Brussel. Ik was onder de indruk van de waardige en geweldloze manier waarop er werd gemanifesteerd door de 45.000 aanwezigen. Daarvoor wens ik het Catalaanse volk graag te feliciteren. De afgelopen maanden waren er ook heel wat andere manifestaties in Brussel die veel minder vreedzaam verliepen en waar er sprake was van geweld en vernielingen.

Wij volgen met aandacht uw integere strijd voor meer autonomie en vrijheid van meningsuiting. Wij kunnen ons hier amper voorstellen om in de gevangenis te belanden voor het hebben van een mening. We hopen dat Europa uw strijd begrijpt, de dialoog zal aangaan en niet langer zal zwijgen.

Maar, meneer de president, wij zullen hier vandaag in Dentergem de juridische en politieke problemen niet oplossen.

Wat ons hier vanavond samenbrengt, is een bekend Catalaans product. Cava is een belangrijke exportproduct voor de regio. Elk jaar gaan er van de 170 miljoen geëxporteerde flessen 30 miljoen naar België. Zo zijn de Belgen uw belangrijkste exportpartner voor cava. Daarom blijft het belangrijk voor staatshoofden en regeringen om hun producten en bedrijven aan te bevelen in het buitenland. Om dergelijke commerciële relaties op te bouwen en te onderhouden bent u de ideale ambassadeur voor deze cava.

Bedankt allemaal voor uw aandacht en aanwezigheid. Laten we nu samen het glas heffen en proeven van deze lekkere cava.” 
Online inschrijven

Online inschrijven voor jeugd-
of sportactiviteiten?
Ga naar dentergem.ticketgang.eu

 

Login