Neerhoekwandelingen in Oeselgem herdenken Leieslag

Gepubliceerd op vrijdag 18 mrt 2022 om 13:42
Op zondag 29 mei organiseert de Oeselgemse Dorpsraad twee begeleide wandelingen langs het traject van het wandelpad “Neerhoek 1940”. Dit in het kader van de herdenking van de Leieslag in Oeselgem in mei 1940.

zondag 29 mei 2022
Twee Neerhoekwandelingen, twee startplaatsen:

Voormiddag, 10u: wandeling van 3,15 km
start: Nieuwe Begraafplaats Olsene

We vertrekken om 10u stipt op de parking van de Nieuwe Begraafplaats van Olsene, Hamstraat. Gelieve een kwartier voordien aanwezig te zijn.
Tijdens deze wandeling vertelt de gids over de toenmalige bewoners van de Oeselgemse Neerhoek en waarom het aanvallend leger er zo driest tekeer is gegaan. Ook de slag om de Oeselgemse Ponthoek en het kruispunt De Vierschaar wordt toegelicht. We staan even stil op de oude begraafplaats van Oeselgem bij het massagraf van de burgerslachtoffers, waar ook één inwoner van Oeselgem begraven werd.
Duur van de wandeling: ongeveer anderhalf uur. Deze wandeling is geschikt voor kinderwagens en rolwagengebruikers.

Namiddag, 14u: wandeling van 6,5 km met een optionele lus van 2 km
start: Oeselgem Kerk

We vertrekken om 14u stipt op het Rosalie ’t Felt plein bij de Oeselgemse kerk. Gelieve een kwartier voordien aanwezig te zijn.
Tijdens deze wandeling bespreekt de gids het landschap dat bepalend was voor de gevechten om de Neerhoek, de Ponthoek en Oeselgem Dorp tussen 24 en 26 mei. Uiteraard worden ook de gebeurtenissen tijdens die strijd besproken.
De wandeling kan uitgebreid worden met een extra lus. De extra tijd wordt benut om dieper in te gaan op het menselijk leed van de strijdende soldaten en van de burgerslachtoffers. Eindpunt van de wandeling: het monument naast het kerkhof van Oeselgem.
Duur van de wandeling: ruim twee uur. Mét optionele lus: drie uur.

Voor het comfort van de deelnemers kunnen we niet meer dan 50 wandelaars op elke wandeling toelaten. Inschrijven kan voor één van beide wandelingen.

Inschrijven via archief@dentergem.be

Vermeld duidelijk of u deelneemt aan de wandeling in de voormiddag (vertrek in Olsene) of in de namiddag (vertrek in Oeselgem) en het aantal deelnemers.

Kan je er niet bij zijn op 29 mei? Geen nood. Verenigingen kunnen voor een later tijdstip deze wandelingen voor hun leden boeken bij de gids.