Mentaal welbevinden

Een veilige plek en veilige sfeer creëren, daar is het nooit te vroeg voor. Weerbaarheid opbouwen is iets waar je beter op tijd mee start.

Kinderen ervaren net zoals volwassenen allerlei emoties, zoals boosheid, bang zijn, blijheid of verdrietig zijn. De eerste jaren zijn liefhebben, stabiele, veilige en positieve contacten met zorgfiguren van groot belang voor baby. Dit zorgt ervoor dat een baby niet helemaal overspoeld wordt door zijn emoties. Wanneer een kind zijn emoties leert herkennen en plaatsen met hulp van een volwassene, dan werkt dat stressverminderend. Het bevordert het vermogen om flexibel problemen op te lossen en het vermogen om met emoties om te gaan (Kind en Gezin, n.d.).

Vind je het moeilijk om een gesprek te starten met je kind over wat het voelt? Kan je kind zelf heel moeilijk woorden vinden voor wat hem/haar kwetst of overstuur maakt? Probeer eens om je kind het te laten tekenen, kleuren, boetseren, dansen… Of neem een knuffel in de hand en laat hem moeilijke vragen stellen. Vaak is het veiliger om via een omweg over moeilijke dingen in gesprek te gaan.

Ontdek de luistertips van Warme William of lees de brochure 'Word warme William'.

Merk je op dat jouw kind zich de laatste tijd niet lekker in zijn/ haar vel zit? Het is begrijpelijk dat je je als ouder zorgen maakt om je kind en manieren zoekt om de juiste ondersteuning te bieden. Gelukkig zijn er heel wat organisaties waar jouw kind bij terecht kan:

Huisarts

De huisarts kent je kind al, dat maakt het misschien eenvoudiger om zijn/ haar problemen of zorgen aan te vertellen. Je huisarts zoekt samen naar een oplossing of kan doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.

AWEL

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal of een probleem. Je kind kan bellen, mailen of chatten met Awel.

Surf naar: www.awel.be

JAC

Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met vragen en problemen. Je kind kan er terecht met eender welke vraag.

Surf naar: www.jac.be

Nok Nok – Geluksdriehoek

Op www.noknok.be vinden jongeren tussen 12 en 16 jaar tips, oefeningen en testjes voor meer zelfvertrouwen en om positief in het leven te staan. Jongeren ouder dan 16 jaar kunnen op www.geluksdriehoek.be ontdekken hoe je aan je geluksgevoel kan werken.

Contact