Openbare laadpunten

Wil je weten waar je terechtkan voor laadpalen in Dentergem (en andere gemeenten), dan kan je dit terugvinden op https://mow.vlaanderen.be/laadpalen

Publieke laadpalen in Dentergem

Publieke laadpalen zijn palen die op het openbaar domein staan. Deze laadpalen zijn 24/7 toegankelijk. Tijdens het parkeren laad je je elektrische wagen op tegen betaling. 

In de gemeente Dentergem zijn al enkele publieke laadlocaties beschikbaar: 

  • Aan het archief: Burgemeester Nachtergaelestraat 1, 8720 Dentergem
  • Sociaal Huis: Kasteeldreef 1, 8720 Dentergem (NIEUW)

Semi-publieke laadpalen in Dentergem 

Semi-publieke laadpalen zijn voor iedereen toegankelijk, maar het verschil met publieke laadpalen is dat deze laadpalen zich niet op openbaar domein bevinden. Deze laadpalen staan bijvoorbeeld op parkings van winkels of horecazaken, sportcentra, ... Ook laadpalen die staan op privéterrein, maar voor iedereen beschikbaar zijn vallen onder deze categorie:

  • Ramen Lanssens: Meulebekesteenweg 6, 8720 Dentergem
  • All-Drain: Wontergemstraat 5, 8720 Dentergem (NIEUW)

Aanvragen publieke laadpaal 

Als burger kan je via het loket Paal volgt Wagen een publiek toegankelijke laadpaal aanvragen op maximaal 250 meter wandelafstand van je woning. Ook ondernemingen en taxi- / deelwagenbedrijven kunnen via deze weg aanvragen indienen. 

De uitrol van bijkomende publieke laadpalen gebeurt door Total Energies. Het lokaal bestuur Dentergem heeft geen afzonderlijke subsidies voor het aanvragen en/of plaatsen van laadpalen. In het semi-publiek verhaal kan het lokaal bestuur hoofdzakelijk ondersteunen, faciliteren en sensibiliseren (bv. van vergunningen tijdens het traject, het communiceren van de locaties van semi-publieke laadpalen, ...). 

Gebruik laadpalen 

Je hebt een laadpas (of app) nodig om een laadpaal te kunnen gebruiken. De laadpas zorgt ervoor dat je jezelf kan identificeren en je weet hoeveel een laadsessie kost. Je kan zelf kiezen bij welke firma je een abonnement afsluit. 

Info en financiële steun

Ondernemers

  • VLAIO (Agentschap innoveren en ondernemen) geeft op de webpagina steun voor laadpalen een overzicht van fiscale voordelen en subsidies voor ondernemingen die investeren in laadpalen voor wagens en/of vrachtwagens. Je kan het contactcenter van VLAIO bereiken op info@vlaio.be of het gratis telefoonnummer 0800 20 555.
    • De Ecologiepremie+ is een eigen maatregel van VLAIO. Vragen hierover kan je stellen via ecologiepremie@vlaio.be.
    • Verhoogde kostenaftrek ondernemingen (FOD Economie - Clean Power for Transport (CPT): eenmanszaken of vennootschappen die tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 investeren in een publiek toegankelijk en intelligent laadstation kunnen rekenen op een verhoogde kostenaftrek.

  • Op 18 januari 2024 werd een infoavond voor ondernemers georganiseerd over zakelijk elektrisch laden en duurzame mobiliteit in Dentergem. Tijdens deze avond werd dieper ingegaan op duurzame mobiliteit. De opkomst van elektrische wagens heeft tal van voordelen voor ons klimaat. Om het elektrisch rijden mogelijk te maken, moet er onder andere voldoende laadinfrastructuur aanwezig zijn. Wens je de informatie van deze avond? Dan kan deze opgevraagd worden bij de dienst Omgeving: omgeving@dentergem.be of tel. 051 57 20. 

Ondernemers én particulieren 

Als je bij je thuis een vast laadstation voor elektrische wagens installeert, kan je van een belastingvermindering genieten voor uitgaven van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2024. Alle info vind je op https://financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingvoordelen. 

 

Contact

Adres
Gemeentehuis Dentergem Kerkstraat 1 , 8720 Dentergem
Tel.
051 57 55 20
omgeving@dentergem.be