Inventaris van het archief

Maak een afspraak

Historische en erfgoedkundige opzoekingen

Ben je wetenschappelijk onderzoeker of student? Ben je bezig met stamboomonderzoek of kom je graag eens snuisteren in de lokale geschiedenis? In het gemeentearchief kan je historische en erfgoedkundige informatie opzoeken.

In het archiefgebouw worden de archieven bewaard van het gemeentebestuur, de voormalige deelgemeenten, het OCMW, de commissie van openbare onderstand en het armbestuur.

Naast dit overheidsarchief zijn er ook verenigingsarchieven, private collecties en een collectie van heemkundige aard aanwezig.

Inventaris raadplegen

De Provincie West-Vlaanderen stelt het inventariseringsprogramma Probat ter beschikking van de West-Vlaamse archieven. Probat staat voor: Provinciaal Beheerprogramma voor Archieftoepassingen.

Een groot deel van de historische archieven is hier nu al in opgenomen.

Aan de opname van het hedendaags archief wordt nog gewerkt.

Je kan hier stukken opzoeken en deze aanvragen in de toepassing. 

Instructiefilmpje Probat

Bouwvergunningen

Het archief van de dienst ruimtelijke ordening bevindt zich bij de stedenbouwkundige dienst op het gemeentehuis. Voor vragen in verband met bouwvergunningen kan je je richten tot die dienst.

Archiefreglement

Het gemeentearchief signaleert bronnen om onderzoek te doen. De opzoekingen moet je zelf doen.

Enkel bij stamboomonderzoek doet de archiefdienst opzoekingen op vraag, namelijk wanneer de akten zich in de openbaarheid bevinden en je niet in staat bent de opzoeking zelf te doen. Daarvoor rekenen we een retributie aan, beschreven in het archiefreglement. 

Contact

Adres
Archief Baljuwstraat 3 , 8720 Dentergem
Tel.
051 57 55 27
archief@dentergem.be

Andere opzoekmomenten zijn mogelijk op afspraak.

Alle openingsuren Dienst Archief