Plannen om een gitaar mee te brengen en samen een liedje te zingen tijdens een van de voorleesuurtjes. Dat klinkt als een mooi voornemen!
“Paul, jij zorgt voor luisterplezier bij onze jongste inwoners sinds 2022. Hoe ben je in dat engagement gerold?”
Paul: “Ik ken Johan Ghysels goed – hij leest ook veel voor. Het kwam ter sprake dat ze nog iemand zochten om te lezen voor de kindjes. Meteen was ik enthousiast. Ik heb ook altijd toneel gedaan. Van in het prille begin was ik lid van toneelgezelschap ‘De Kallegasten’ uit Sint-Baafs-Vijve en later werd ik voorzitter. Op een bepaald moment kreeg onze regisseur een hartaanval toen we al gestart waren met de repetities voor een nieuw stuk en zo nam ik eerst tijdelijk de regie over. Daarna volgde ik een opleiding regie. Ondertussen bestaan we 50 jaar en behaalden we een koninklijke titel. En ik schrijf gedichten, begin dit jaar kon je 23 van mijn werken lezen in het André Demedtshuis”
“Jij bent vorig jaar gestart met voorlezen, José?”
José: “Gaby Nachtergaele heeft 7 jaar lang voorgelezen en stelde me de vraag. Toen ik jong was speelde ik ook toneel én ik ben een grote lezer. Voor het Davidsfonds leidde ik bij lezingen de sprekers in en ik was leider bij de Chiro. Toen ik vader werd, vertelde ik ’s avonds wanneer ik thuis was, een verhaal voor mijn dochters. Nu genieten mijn 6 kleinkinderen van de verhalen.
“Ben jij ook grootvader, Paul?”
Paul: “Van 3 jongens: ze zijn 14, 8 en 3,5 jaar.”
José: “Lezen de oudste ook graag, Paul? Mijn oudste kleinzoon stapt uit de auto al lezend het huis binnen.”
Paul: “Vooral de jongste komt me steevast vragen om voor te lezen, met zijn boek onder de arm. De kinderboeken van nu zijn ‘schoon’, hé.”
José: “Ja, dat hadden we in onze tijd niet, zo’n weelde.”
“Waarom zouden ouders hun kleutertjes op zondagochtend in hun kleren hijsen en om 10.00 u aansluiten voor de voorleesuurtjes?”
José: “Om even op hun gemak te zijn?” (lacht)
Paul: “Nee, het is de bedoeling dat ouders steeds in de buurt zijn. Weet je, je maakt best tijd om bij je kinderen te zijn, het gaat allemaal zo snel.”
José: “En als je met pensioen bent - Ben jij ook met pensioen, Paul? (dat wordt bevestigd) - besef je hoeveel tijd je kan spenderen aan je ‘kleinkinderen’, meer dan aan je eigen ‘kinderen’. Als je jonger bent, sta je in je bedrijf of je bent als werknemer aan het werk. Ik heb altijd mijn best gedaan om ’s avonds wat tijd vrij te maken, maar was dat genoeg? Nú is het meer dan genoeg.”
“Wat hopen jullie de kinderen mee te geven door de voorleesmomentjes?”
José: “De interesse om zelf te lezen!”
Paul: “Mijn 2 dochters keken op echt jonge leeftijd heel veel in boeken. En ze wilden zo graag leren lezen. ‘O, ik verlang toch, mama, tot ik kan lezen.’”
José: “Als je ouders veel lezen, dan ga je automatisch ook sneller zelf lezen. ‘Ons kinderen lezen allemaal ‘geirne’.”
“Hoe zie je aan de reacties van de kindjes dat hun interesse gewekt is?”
José: “Sommige kindjes starten heel bedeesd, schuw. Naarmate je leest en ze bij het verhaal betrekt, kruipen ze uit hun schulp. Soms moet je ze wel wat loswrikken.”
Paul: “Er is een meisje van 5 of 6 jaar dat regelmatig naar de voorleesmomentjes komt. Ze komt ondertussen dicht bij mij zitten. Ik heb dus al minstens 1 grote fan! (lacht)”
“Wat valt er te beleven tijdens zo’n voorleesmomentje?”
Paul: “We lezen 2 tot 3 korte verhaaltjes voor. Ik kies ze een tweetal dagen op voorhand uit de boekjes die de bibliothecaris bezorgt. Daarvoor neem ik ze zelf even door en ga per boek na of ik het zelf een mooi verhaal vind, of het bij de leeftijd van de kinderen past, of de tekeningen niet te eng zijn, … Tijdens het lezen betrek ik de kinderen door oogcontact te maken, voldoende ‘swing’ te geven aan het moment door expressief te lezen, vraagjes te stellen, het boek eens naar hen te draaien en te tonen wat er gebeurt op de tekeningen.”
José: “Wat ik ook leuk vind is als er een onderliggende boodschap in een verhaal te vinden is. Zonder dat de kinderen er zich van bewust zijn, dragen ze zo een wijsheid mee. Vaak gebeurt dat via dierlijke personages.”
Paul: “Soms zijn er boeken waarin de dieren visueel echt schrikwekkend weergegeven zijn. Die leg ik meteen aan de kant, da’s de bedoeling niet. Dat is veel veranderd in vergelijking met vroeger. Ook de tekenfilms zijn geëvolueerd. Vroeger waren er bijvoorbeeld de Walt Disneyfilms, thuis hebben we nog alle videocassettes van onze kinderen. Nu zie je veel geweld en snelle beelden in de tekenfilms.”
José: “Over een paar jaar lonken voor de kleuters ook de computerspelletjes waarbij ze zelf hun geest beperkt kunnen gebruiken. De sterkte van lezen en voorlezen is dat je je eigen fantasie kunt ontwikkelen, het mentale beeld is niet voorgekauwd.”
Laat je kleuter kennismaken met onze voorleesuurtjes. Nieuwe woorden ontdekken, een rijke fantasie ontwikkelen én luistervaardigheden verbeteren. Een voorleesuurtje is ook een leerzaam moment. Ondertussen zoek jij zelf iets verder een nieuwe lading leesvoer uit of snuister je even in de magazines.
Elke laatste zondag van de maand lezen José, Paul of Johan voor in de bib in Wakken (Oostdreef 48). De voorleesuurtjes zijn helemaal gratis. We starten telkens om 10.00 u stipt.
De eerstvolgende voorleesmomenten zijn op 27 oktober, 24 november en 29 december 2024.