Marc: “Als Mooimaker ben je niet gebonden aan uren of vaste tijdstippen, soms gaan we om de 2 weken op pad, soms 2 keer per week. Het vaakst vind je ons in het bos of de vrije natuur. Als we de fiets nemen kunnen we al snel inschatten of het nodig is enkele uren vuilnis te gaan rapen. Via Mooimakers.be hebben we een aantal straten geclaimd die we regelmatig controleren op zwerfvuil. Op mijn fiets hangt dan standaard een oude fietszak of de nonchalant weggegooide blikjes kunnen in een afvalzak die ik tussen de fietsrekker steek. Zo koppelen we het nuttige aan het aangename.”
Wat valt op als je de baan op gaat, Marc?
“Dat er vooral veel blikjes rondzwerven. Nu het statiegeld voor leeggoed er niet komt, zal dat niet beteren. 90% van het vuilnis zijn lege flesjes of blikjes en sigarettenpeuken. En soms vergissen de sluikstorters zich: zo vond ik in de Vijvestraat ooit een sixpack met volle blikjes bier nog in de plastic verpakking. Maar we kunnen echt alles tegenkomen, seksspeeltjes zijn ook al in onze grijper beland. En voor dat briefje van 20 euro had ik echt geen grijpstok nodig. Je kan met veel materiaal gratis op het containerpark terecht en toch gooien mensen het liever aan de kant van de weg.”
Belandt al dat verzamelde materiaal dan bij jou thuis?
“Na afspraak komt de technische dienst op maandag alles oppikken. Zowel de volle zakken bij mij thuis als die autoband of die vuilniszak in een straat die ik doorgaf. En ze bevoorraden me met een nieuwe rol restafval- of PMD-zakken.”
Waarom ben jij een vaste deelnemer bij de Lenteschoonmaak?
“Voor het groepsgevoel! Hopelijk inspireren we met het initiatief mensen om ook hun steentje bij te dragen, hoe klein ook. Veegt iedereen voor zijn eigen deur, dan is toch dat deeltje van het openbaar domein netjes. Als natuurliefhebber ga ik zo lang als ik kan mee.”
“Eerlijk, het is soms frustrerend. Zo hadden we op zaterdag zwerfvuil geraapt tijdens een vorige editie van de Lenteschoonmaak. Toen ik zondagmiddag op weg naar de bakker was, zag ik alweer een lege fles vermout liggen. Ik kan iedereen aanraden alle gedropt zwerfvuil door te geven. In het beste geval kan het lokaal bestuur na wat speurwerk de vervuilers aanspreken en beboeten. En dat lukte toch al eens. Zo denken de daders misschien twee keer na als ze opnieuw in de verleiding komen."
Ga mee op pad voor de Lenteschoonmaak (22 maart)
Van 22 maart tot en met 6 april 2025 is het opnieuw Lenteschoonmaak. Voel je het kriebelen om als Mooimaker of als gemotiveerde inwoner deel te nemen aan onze jaarlijkse zwerfvuilopruiming? Noteer dan alvast zaterdag 22 maart 2025 in jouw agenda!
Die dag trekken we op pad om onze buurt terug te laten stralen.
Interesse? Schrijf je dan in vóór 5 maart om aan de Lenteschoonmaak deel te nemen. Dit kan alvast door te e-mailen naar omgeving@dentergem.be of te bellen naar 051 57 55 19. Meer info op www.dentergem.be/lenteschoonmaak.
Ontdek je zwerfvuil op het openbaar domein? Meld het via www.dentergem.be/zwerfvuil of tel. 051 57 55 20 (dringende gevallen).
Maandag is de vaste ophaaldag voor de Technische dienst, uiteraard wordt sneller ingegrepen als er gevaar voor veiligheid of gezondheid is.