Interview met Marc Vansteenbrugge, vrijwilliger bij de mindermobielencentrale (MMC)

Gepubliceerd op vrijdag 19 jan 2024 om 17:10
“Wij zijn geen 'taxichauffeurs', we begeleiden onze klanten met de gewenste aandacht en de nodige creatieve invulling. De return? Echte dankbaarheid en voldoening" Marc Vansteenbrugge startte 7 jaar geleden bij de Mindermobielencentrale.

“Wij zijn geen 'taxichauffeurs', we begeleiden onze klanten met de gewenste aandacht en de nodige creatieve invulling. De return? Echte dankbaarheid en voldoening"

Toen hij met pensioen ging, midden in het winterseizoen, startte Marc Vansteenbrugge 7 jaar geleden bij de Mindermobielencentrale. Tijdens zijn carrière was hij vaak op de baan doorheen België en kwam hij veel onder de mensen om technische projecten bij Bekaert op te volgen. Hij wou het ‘zwarte gat’ vermijden en sociaal contact behouden. 

Marc: “Mijn eerste rit voor de MMC ging richting het UZ Gent. Die site was meteen al een hele uitdaging. Ik deed daarvoor nochtans 40.000 km per jaar, ik rij dus graag en vlot met de wagen. Ik ben iemand die graag luistert en een praatje maakt. De mensen die ik uit de nood help, zijn vaak van de generatie van mijn eigen ouders uit Dentergem, voer voor heel wat interessante babbels.”

Het klinkt alsof je het voor jou ideale vrijwilligerswerk gevonden hebt. 
“Zeker, ik rij met veel plezier zo’n 50 MMC-ritten per jaar. De opdrachten zijn divers en gaan wel verder dan enkel je kilometers doen: zo reed ik regelmatig met een fiere vrouw naar de kapper, 500 meter van haar woning. Tot ook het in- en uitstappen, zelfs met hulp, niet meer lukte. Samen met de Sociale dienst hebben we ervoor gezorgd dat vanaf dan een kapper aan huis kon komen. Daar hou je een goed gevoel aan over! Maar er komen jaarlijks ongeveer 250 aanvragen binnen. En engagementen veranderen ook: in de beginperiode had ik 1 kleinkind, ondertussen ben ik de trotse opa van 4 kleinkinderen. En dus word ik ook daar soms ingeschakeld.”

Als je een vacature zou uitschrijven voor een nieuwe MMC-vrijwilliger, wat neem je dan zeker op?
“Spontaan denk ik: iemand die graag met de wagen rijdt en mensen wil helpen. Onze pool van medewerkers kan wat versterking gebruiken. Er zijn enkele chauffeurs gestopt en we kampen af en toe met zieken. Bovendien zijn de meesten van ons gepensioneerd als ze bij de MMC starten, en wordt het rijden er, ondanks ons warm engagement, niet makkelijker op naarmate onze leeftijd stijgt. Jongere vrijwilligers zouden we dus met open armen ontvangen!”

Rijden jullie volgens een vast schema of werkt dat anders?
“Je beschikbaarheid wordt bevraagd volgens de aanvragen die binnenkomen. Je ontvangt als MMC-chauffeur een e-mail, minstens 2 dagen voor de rit. Wie eerst toezegt mag de rit op zijn conto schrijven. Hiervoor ontvang je een kilometervergoeding en ook eventuele parkeerkosten zijn voor de klant. In ruil daarvoor zorg je uiteraard dat je auto gekeurd en verzekerd is én hou je een overzicht van de ritten bij.”

Komen jullie soms met alle chauffeurs bijeen?
“1 keer per jaar, rond de Week van de Vrijwilliger, gaan we samen eten. Dan gaat het er geanimeerd aan toe! En kunnen we meteen ook onze vragen op elkaar loslaten. Op andere momenten kunnen we met onze vragen terecht bij de medewerkers van de Sociale dienst of de voorzitter van het bijzonder comité voor sociale dienst.”

Waarom zou je het vrijwilligerswerk bij de MMC aanraden?
“Het gaat niet enkel over de verplaatsing met de wagen: je bent – soms ook letterlijk – een steun voor iemand. Ritjes naar het ziekenhuis waar een onzekere uitslag wacht, aan de arm naar de wachtzaal van de oogarts en meekijken in je eigen agenda voor het maken van de volgende doktersafspraak. Mensen zijn je zo dankbaar, regelmatig krijg ik achteraf nog een kopje koffie aangeboden.”

Chauffeur bij de MMC, iets voor jou?

De MMC is er voor senioren (60+), personen met een beperking en personen in een sociale noodsituatie uit Dentergem die zich moeilijk kunnen verplaatsen.

Wil je na het lezen van dit interview nagaan of chauffeur-vrijwilliger zijn bij de mindermobielencentrale ook iets voor jou is? Of heb je zelf nood aan een oplossing voor een rit (voorwaarden op www.dentergem.be/minder-mobielen-centrale)? Neem dan contact op met de Sociale dienst op tel. 056 62 10 10.