Interview met Gene Vangampelaere: “Het Digie café groeide uit het idee om nog meer tegemoet te komen aan info op maat."

Gepubliceerd op dinsdag 5 sep 2023 om 23:17
Maandelijks kan je op zondag in de hoofdbibliotheek terecht voor gratis ondersteuning door IT-specialist Gene Vangampelaere van Digie.

Gene, jij startte met het concept van ‘het Digie café’. Hoe ben je tot dat idee gekomen?
Gene: “10 jaar geleden werkte ik in de informaticawereld, ondertussen geef ik Toegepaste informatica op HOWEST. Wie veel bezig is met IT, speelt met die termen: AI (artificial intelligency), cybersecurity,….maar zonder achtergrondkennis is het Chinees. Daarom startte ik enkele jaren geleden met infosessies over digitale technologie. Om meer tegemoet te komen aan info op maat groeide na een aantal jaren het idee van het Digie café.”

Hoe verliepen de eerste Dentergemse Digie café’s in april en mei?
“Tijdens de eerste editie kwamen al meteen 10 mensen langs bij collega Brecht. Op de dag van het tweede café was het prachtig weer, en daarom was de opkomst minder groot. Maar we maken ons geen zorgen: dat moet groeien. Dentergem is ondertussen de zesde gemeente waar we het Digie café lanceren. Mijn ouders wonen in Markegem, dus ik koppel het nuttige aan het aangename en spring achteraf graag eens binnen bij hen.”

Wat zijn de eerste vragen die jullie kregen en waarmee kunnen de bewoners nog bij je terecht?
“Er waren vooral vragen over de ItsMe-app, waarmee je tegenwoordig overal kan of moet inloggen. Werken in de Cloud is ook een terugkerend onderwerp. Uit andere Digie cafés blijkt dat regelmatig mensen worstelen met online bankieren of de Payconiq-app. We hielpen ooit iemand uit de nood die wilde overstappen van Proximus naar Telenet. Of zorgden ervoor dat een man op zijn smartphone in realtime de energieopbrengst van de zonnepanelen kon zien om op het juiste moment de was te kunnen insteken (lacht). Met álle vragen over het gebruik van je smartphone, laptop en tablet, zelfs eventueel je printer, kan je bij ons aankloppen.”

Klopt het dat reserveren voor het Digie café niet nodig is?
“We trekken per vraag ongeveer een kwartiertje uit. Een afspraak maken is niet nodig, dus afhankelijk van de drukte van het moment hebben we misschien nog wat extra tijd voor je. Sowieso helpen we iedereen die aanwezig is. Heb je daarna nog bijkomende hulp nodig, dan kan je voor 19,5 euro per halfuur een Digie bon kopen zodat je thuis (verder) begeleid kan worden. Zo hoef je bovendien je materiaal niet naar de bib mee te sleuren. Als ik nog 1 tip mag geven: breng zeker je wachtwoorden mee als je langskomt. Noteer ze in een wachtwoordenboekje of – nog beter - gebruik een password manager.”

IT-hulp tijdens maandelijks Digie café

Is je laptop traag geworden, wil je je e-mail lezen op je smartphone of ben je op zoek hoe je de Welbi-app moet installeren op je tablet? Kom dan samen met je toestel naar de bib. Inschrijven is niet nodig.
De eerstvolgende momenten zijn op:

  • zondag 17 september 2023
  • zondag 22 oktober 2023

Telkens van 10.00 u tot 12.00 u in de bibliotheek in Wakken.
Meer data op www.dentergem.be/digie-cafe.