Hulde Dentergemse sportkampioenen 2022

Gepubliceerd op maandag 30 jan 2023 om 19:25
Op vrijdag 27 januari zetten de Sportraad en de dienst Sport enkele Dentergemse sporters die in 2022 een uitzonderlijke prestatie leverden in de bloemetjes.

De volgende winnaars stonden vorige vrijdag op het podium in OC Leieheem: 

 • Wielrenner Niels De Clerck (Sportman van het jaar 2022) was de beste wielrenner West-Vlaanderen 2022, categorie Junioren (Westsprint). Met zijn ploeg EFC L&R AGS reed Niels een sterk internationaal programma. 

  Ondanks zijn polsbreuk heeft hij een schitterend seizoen gereden. Niels behaalde 7 top 10-plaatsen in internationale UCI-koersen, waaronder 3 overwinningen:
  • Vezon, na een solo van 35 km
  • Ster van Zuid-Limburg (sprint)
  • Passendale (sprint)

   Een speciale ervaring was de Grand-Prix Plouay, een dag voor de profs, waar hij 10de (en 1ste Belg) eindigde na een ganse dag in de ontsnapping mee te rijden. Niels droomt van een mooie carrière als profrenner, zijn grote voorbeeld is Greg Van Avermaet. Ook zijn 2de plaats in Dentergem betekende veel voor Niels. Samen met ploegmaat Arne Desimpelaere uit Aarsele had hij de koers in handen voor het oog van vele supporters. 

   Niels werd vorige week ook al tot 'Krak van Dentergem' verkozen, een initiatief van Krant van West-Vlaanderen.
 • Danseres Talya Haustrate (Sportvrouw van het jaar 2022): pas in 2021 startte Tayla met competitiedansen. Het seizoen 2021-2022 verliep heel succesvol. Talya werd 2 keer Vlaams kampioene in de categorieën Clipdance 1 en Clipdance 2. Op het Belgisch kampioenschap won ze de bronzen medaille Clipdance 1 en de zilveren medaille Clipdance 2. Tijdens de Beker van België veroverde ze de gouden medaille Clipdance 1.

  Talya is aangesloten bij Dansschool Beyaert in Waregem en solliciteert om deel uit te maken van het Belgische Nationaal Dansteam bij Kreadance in Wevelgem. Ze wil in de toekomst nog verder doorgroeien. Zo zal zij ook aantreden in competitie in de discipline 'Moderne dans'. Onlangs werd ze aangeworven om te dansen bij het Belgisch Nationaal Jazz/Moderne Dans Team. Coach en danslerares worden is haar grote droom.

 • Beloftevolle jongeren:
  • Siebe Maene (12 jaar, wakeboarden) en Lentel Maene (10 jaar, wakeboarden)

   Broer en zus beoefenen een niet-alledaagse sport: wakeboarden. Wakeboarden is een soort waterskiën, maar dan op 1 grote plank zoals een snowboard. Ze kregen de microbe te pakken via vrienden. Op 21 augustus namen ze deel aan het Belgisch kampioenschap Wakeboard in Cerfontaine. Allebei werden ze Belgisch kampioen in hun jeugdcategorie.

  • Ilona Dhaenenens (14 jaar, atletiek)

   Ilona is
   • indoor Belgisch kampioen 60 m
   • outdoor provinciaal, Vlaams en Belgisch kampioene 100 m (cadetten)
   • Vlaams en Belgisch kampioene 200 m (cadetten)

    Ze kreeg de smaak te pakken na een overwinning op de veldloop van de Veldschool in Dentergem. Op aanraden van haar mama sloot ze zich aan bij atletiekclub AC Deinze, waar ze kennis maakte met alle atletiekdisciplines. Als cadet koos Illona voor meerkamp: horden, verspringen, hoogspringen, kogelstoten, speerwerpen en 800 m. Ze werd 4de op het Belgisch kampioenschap. Algauw bleek dat de explosieve nummers haar het beste liggen: sprint, horden, verspringen.

    Toch wel straf dat ze als eerstejaarscadet (°2008) de 100 m loopt in 12.12, waarmee ze de ranglijst van de Belgische cadetten aanvoert. De 1ste van de hogere-scholierenranglijst (°2005) doet het slechts 1 honderdste beter! 12.12 is trouwens de 5de beste tijd ooit gelopen door een cadet in België! Stiekem droomt Illona van een mooie atletiektoekomst: Belgische records, deelname aan EK's, WK's en zelfs Olympische spelen. Ze hoopt ooit in een estafetteteam de Belgische kleuren te vertegenwoordigen.
 • Sam De Boever (14 jaar, trampolinespringen)

  Sam werd Vlaams kampioene trampolinespringen in mei 2022. Ze is al enkele jaren aangesloten bij trampolineclub 'Steeds in Form' in Ooigem. Dankzij enkele mooie resultaten tijdens de kwalificatiewedstrijden in regio Antwerpen kon zij aantreden op het Vlaams kampioenschap Niveau C in Knokke, waar ze de 1ste plaats behaalde.

 • G-sporter Dries Van Lancker

  Op de Special Olympics in Louvain-la-Neuve op 27 mei 2022 behaalde Dries de 2de plaats bij de 1.500 m lopen en wandelen in zijn categorie, met een mooie tijd van 13.02.00. Nog beter was zijn 1ste plaats in het softbalwerpen (categorie M14), met deze mooie afstand: 12 m 7500.

 • de damesploeg van volleybalclub Amuvo was kampioen in 2022.

 • voetbalclub FC Wymar was kampioen in 2022.

 • wielertoeristenclub van Oeselgem 'Ontspanning verenigt' vierde haar 50-jarig bestaan in 2022.

'MOGA United', de minivoetbalclub van Chiro Oeselgem won de sportquiz voor de Dentergemse verenigingen.