Wat?
Lokaal bestuur Dentergem werkte in samenwerking met Aquafin een hemelwater- en droogteplan (HWDP) uit. In dit hemelwater- en droogteplan werd een lange-termijnvisie op het watersysteem van de gemeente Dentergem uitgewerkt.
Met de opmaak van dit plan heeft het lokaal bestuur een belangrijke stap genomen om de veerkracht van de gemeente te vergroten en de gevolgen van droogte te verminderen.
Belangrijk om weten is dat het hemelwater- en droogteplan geen concreet actieplan is met maatregelen, maar eerder een visie op lange termijn. Het helpt bij het plannen en implementeren van maatregelen om de watervoorziening te beschermen en te verbeteren en om de impact van droogte op de gemeenschap en het milieu te verminderen.
Het hemelwater- en droogteplan is een lijvig document dat kadert binnen de Blue Deal, het plan dat de Vlaamse Regering in de zomer van 2020 lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Verder is de opmaak van het hemelwater- en droogteplan ook een belangrijk speerpunt binnen het Lokaal Energie- en klimaatplan van Lokaal bestuur Dentergem.
Algemene doelstellingen
De algemene doelstellingen van het hemelwater- en droogteplan zijn: wateroverlast tegengaan, droogte beperken, waterkwaliteit verhogen, klimaatadaptatie en op een slimme manier investeren.
Doelstellingen Dentergem
Onderstaand wordt een overzicht weergegeven van de beleidsdoelstellingen binnen het hemelwater- en droogteplan die werden goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen:
Ontharding
Bij wegenisprojecten of herstellingswerken zal steeds de reflectie worden gemaakt hoe het openbaar domein ingericht kan worden in functie van het verminderen van de verharding, het inzetten op infiltratie en/of het inrichten van buffering (cfr. typestraten).
- Lokaal bestuur Dentergem heeft een reglement dd. 1 maart 2020 met als titel ‘Aanleg van (straat) geveltuin’. Dit reglement zal geactualiseerd worden in functie van inzet op bijkomende ontharding op privaat en/of openbaar domein. Dit reglement zal een onderdeel zijn van het klimaatreglement. In nieuwe reglement sensibiliseren we de burgers om geveltuintjes aan te leggen waar mogelijk.
- In de nieuwe legislatuur zal een visie uitgewerkt worden over het ontharden en vergroenen van de begraafplaatsen. Na uitwerken van een visie zal dit project ook stapsgewijs uitgewerkt worden.
- In kader van ontharding opteren we voor onderhoudsarme beplanting waar je maar een keer per jaar voor langs moet gaan. Onderhoudsarme beplanting is ook veel goedkoper in aankoop zoals vb. siergrassen en meerdere bodembedekkers.
Hergebruik
- Het lokaal bestuur wil de scholen ondersteunen in het organiseren van hergebruik van water. De scholen zullen worden geïnformeerd over de voordelen hiervan en de gemeente biedt ondersteuning door middel van het aanstellen van een afkoppelingsadviseur. Deze maakt een plan op waarmee de school aan de slag kan gaan.
- We maken een inventaris op van gemeentelijke gebouwen die nog niet zijn afgekoppeld en waar er hergebruik mogelijk is. Per jaar wordt hiervoor 20.000 euro voorzien.
- Lokaal bestuur Dentergem heeft een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening dd. 17 februari 2005 inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozen van afvalwater en hemelwater. Deze verordening dient geactualiseerd te worden en omgezet te worden naar een reglement dat burgers stimuleert om water op te vangen en te hergebruiken. Dit reglement zal een onderdeel zijn van het klimaatreglement.
- Het lokaal bestuur organiseert een groepsaankoop voor de aankoop van regenwatertonnen.
Grachten
- Afkoppelen van grachten die nog zijn aangesloten op het gemengde stelsel (= oplossen van de verdunningsknelpunten). Hierdoor kan overstortwerking worden beperkt en werken we aan een betere oppervlaktewaterkwaliteit. We onderzoeken waar we met de plaatsing van een stuw grachtinlaten in de riolering kunnen vermijden of verminderen.
Maatregelen op privaat domein
- Stimuleren van de burgers via de gemeentelijke communicatiekanalen (facebook, website gemeente Dentergem, etc.) om de burgers te laten deelnemen aan verschillende acties vanuit het hemelwater- en droogteplan zoals aanleg van geveltuintjes, ontharding op privaat domein.
- Sensibiliseren rond en aanmoedigen van ontharding, vergroening, hergebruik hemelwater, infiltratie en buffering bij (agrarische) bedrijven, scholen en particulieren.
- Lanceren en bekendmaken van het hemelwater- en droogteplan (en link met het klimaatplan) door communicatie over: wat is een hemelwater- en droogteplan, welke stappen werden er reeds ondernomen door Lokaal bestuur Dentergem en hoe kan je zelf jouw steentje bijdragen?
Waterlopen
- In het kader van integraal beheer van waterlopen en grachten zal een startvergadering worden gepland met de provinciale waterloopbeheerder met de bedoeling om de in het HWDP voorgestelde buffering langsheen waterlopen te bespreken.
HWDP-gebaseerd
- Er zal een jaarlijks algemeen budget voorzien worden in het meerjarenplan voor realisatie van initiatieven uit liet HWDP. Er zal hiervoor jaarlijks 50.000 euro voorzien worden.
Het hemelwater- en droogteplan kan je bij de bijlagen hieronder vinden. De niet-technische samenvatting van het plan geeft een korte inhoud van het volledige plan.