Gratis klimaatbomen uitgedeeld voor 126 tuinen in het West-Vlaamse hart

Gepubliceerd op maandag 11 dec 2023 om 00:00
De Provincie West-Vlaanderen en Stadlandschap West-Vlaamse hart delen deze winter 126 bomen uit aan inwoners van Dentergem, Pittem en Ruiselede. Tijdens een infoavond ‘Klimaatboom zoekt tuin’ konden de aanwezigen eerder dit jaar een gratis boom uit een lijst van 15 inheemse soorten bestellen.

Op 2 december mochten de geïnteresseerden hun bestelling ophalen en plantten ze hun boom in de tuin.

Registreer je boom voor het groenblauwpeil

Is je boom ondertussen te bewonderen in je tuin? Dan heb je je perceel weer wat klimaatbestendiger gemaakt. We doen dan ook graag de oproep om je extra boom te registreren op www.groenblauwpeil.be zodat jouw persoonlijke score voor klimaatinspanningen én die van Dentergem up-to-date is.

Op de website van het groenblauwpeil kan je alle acties zoals infiltratie en hergebruik van water, het voorzien van meer en biodivers groen en het ontharden van de bodem behoren ingeven. Vergeet je niet eerst te registreren, zodat je gegevens zeker meegenomen worden. Je kan er bovendien bijkomende tips krijgen om je woning en tuin nog op ander vlakken groener en blauwer te maken

Project ‘bomen plannen/beheren/planten'

Deze campagne kadert in ‘bomen plannen/beheren/planten’, een pdpo-project (Programma voor Plattelandsontwikkeling) met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling waarbij de Provincie en Stadlandschap gemeenten ondersteunen in het beheer en aanplanten van bomen op hun openbaar domein.

 Een bomenexpert maakt een inventaris en een beheerplan voor de bomen op gemeentelijk grondgebied op en geeft aanbevelingen voor de aanplant van nieuwe bomen. Flankerend stimuleert het project ook landbouwers en inwoners van de gemeente om bomen aan te planten. Zo kunnen de veehouders via de campagne ‘Airkoe’ gratis schaduwbomen voor in hun graasweide verkrijgen. Inwoners kunnen via de gratis infosessies een passende klimaatboom voor in hun tuin op de kop tikken. 

Volgende gemeenten aan de beurt in 2024

Het aanplanten en goed beheren van bomen kent niets dan voordelen. Denk bijvoorbeeld aan klimaatopwarming, waterregeling, biodiversiteit… Met het pdpo-project ondersteunen de Provincie en Stadlandschap sinds 2021 gemeenten in hun bomenbeleid en appelleren ze burgers en landbouwers om bomen aan te planten. Ook in 2024 en volgende jaren bieden ze deze ondersteuning aan. Volgend jaar zijn de inwoners van Ingelmunster, Moorslede en Roeselare aan de beurt voor de gratis infosessie en bijhorende klimaatboom. 

Data en cijfers van de klimaatbomen per gemeente in het West-Vlaamse hart 

GemeenteAantal klimaatbomenAantal schaduwbomen
Dentergem5822 bomen bij 7 landbouwers
Pittem1934 bomen bij 7 landbouwers 
Ruiselede4957 bomen bij 14 landbouwers 

Meer info: