Gezond slaapritme

Slapen is heel belangrijk! Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en hebben dus extra energie nodig. Het is het moment waarop je kind kan rusten en op krachten komt. De spieren ontspannen en nieuwe afweerstoffen worden geproduceerd. Ook voor de ontwikkeling van hersenen en het geheugen is slaap belangrijk. Slapen is net zo belangrijk als voeding en beweging om gezond te blijven.

  • Baby’s van 0 tot 3 maanden oud slapen best zo’n 14 tot 17 uur per dag. Vanaf 4 maanden tot 11 maanden is dat wat minder: 12 tot 16 uur.
  • Peuters (1 tot 2 jaar) slapen best in het totaal zo’n 11 tot 14 uur per dag. Om wat regelmaat in het ‘slaapritme’ te krijgen, is het belangrijk om tot een soort van ‘schema’ te komen van wakkere en slaapmomenten.
  • Kleuters (3 tot 5 jaar) slapen best 10 tot 13 uur per dag. Ook bij kleuters zijn de regelmatige slaap- en wakkere tijden belangrijk.
  • Voor kinderen tussen 11 en 13 jaar wordt 9 tot 11 uur slaap aangeraden. En voor adolescenten tussen 14 en 18 jaar is dat 8 à 10 uur (Gezond Leven, n.d.)

Nood aan tips om je kind veilig te laten slapen? We verwijzen je door naar de website van Kind en Gezin.

Contact