Bescherm het kievitsnest

Gepubliceerd op vrijdag 13 jan 2023 om 20:49
Het voorbije jaar sprongen landbouwers en vrijwilligers van de Wildbeheereenheid en Natuurpunt in de bres voor nestbescherming van de kievit. Ook in 2023 gaan ze hiermee verder.

In enkele gemeenten die samenwerken met Stadlandschap West-Vlaamse hart markeerden zij nesten van deze akkervogel en/of verplaatsten ze nesten tijdens de landbouwbewerkingen op de akker. Of dergelijke beschermingsacties nuttig zijn? Nou en of! De laatste 30 jaar is de populatie van de kievit met 80 procent afgenomen. De kievit broedt immers in een periode waarin er nogal wat landbouwactiviteit aan de gang is, waardoor veel nesten onbewust vernield worden.

75 nestjes beschermd in 2022

In 2022 slaagden 25 vrijwilligers erin om 75 nesten te beschermen op akkers in Pittem, Ardooie en Meulebeke. Dat gebeurde door onder andere de nesten in mandjes te plaatsen en extra aan te duiden. Per nest legt een kievit 4 eieren, dus betekent dit dat er mogelijks 300 extra kieviten zijn bijgekomen. Ook in 2023 staan vrijwilligers opnieuw paraat om landbouwers te helpen bij de nestbescherming van akkervogels, bv. door het aanduiden of verplaatsen van de nesten.

Naast actieve nestbescherming is het ook belangrijk dat kuikens voldoende schuilmogelijkheid en voedsel vinden. Daarom is het belangrijk om kruidenrijke grasstroken (vb. aan de rand van de akker) en ruige hoekjes te behouden. 

Geef je op om mee te werken

Geïnteresseerd, als landbouwer of vrijwilliger? Kijk voor meer info op www.westvlaamsehart.be/faunaplan-kievit.