Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar staat sinds 2016 op de lijst van invasieve exoten, wat betekent dat EU-lidstaten de plicht hebben om aanwezige populaties op te sporen, te verwijderen of, als dat niet lukt, zodanig te beheren dat verspreiding en schade zoveel mogelijk worden voorkomen. De soort staat erom bekend honingbijenkasten te kunnen binnendringen en volledige nesten leeg te roven. Zonder bijen is er geen bestuiving van de mooie en vele bloesems.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Hij is vooral zwart van kleur; de kop heeft opvallend oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft hij een oranje band en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden. Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

Hoe herken je een nest van de Aziatische hoornaar?

Wanneer een koningin een nest begint te maken, zoekt ze een beschutte plaats. Eerst start ze met een raat van een drietal cellen en daarrond bouwt ze een bescherming. Deze heeft in het begin de grootte van een pingpongbal maar wordt snel groter en groter. Na enkele weken zal de bol al de grootte van een meloen hebben. Op het einde van het voorjaar, begin van de zomer, kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur van het nest is meestal lichtbruin.

In de zomer beginnen de werksters een tweede, definitief nest te maken. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van dit eerste nest. Deze nesten kunnen dan uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek zijn deze nesten meestal zeer moeilijk te zien.

Individu of nest gezien? Doe je melding op vespawatch.be

Meld een individu of nest altijd op www.vespawatch.be

Hoe verloopt de melding van een nest en de verdere aanpak?

  1. Achter de button ‘Meld een nest’ word je om een aantal gegevens gevraagd (ook foto’s). 

  2. Je melding wordt gecontroleerd. Is het wel de Aziatische hoornaar? Dat kan enkele dagen duren. 

  3. Blijkt het effectief om de Aziatische hoornaar te gaan, dan wordt automatisch de verdelging van dat nest bevolen door een erkend verdelger. Jij hoeft niets meer te doen. De verdelger contacteert je op basis van de gegevens die je achterliet via je melding. Het lokaal bestuur draagt de verdelgingskost van het nest van de Aziatische hoornaar.

  4. Opgepast: tussen jouw melding en de bestrijding kan twee weken tijd zitten. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. De Aziatische hoornaar is een niet agressieve soort richting mensen, tenzij zijn nest verstoord wordt. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden. Een wespenpak is onvoldoende als bescherming.   

  5. Ervaar je een nest echter als een acuut gevaar, dan staat het je vrij om zélf de mogelijk snellere verdelging te organiseren via de brandweer of een verdelger die je zelf aanstelt. Dit doe je dan wel op eigen kosten. Een lijst van erkende verdelgers in Vlaanderen vind je op www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar.  

  6. Ook als je de nestverdelging zélf aanpakt is de melding ervan op vespawatch.be nog nuttig (voor het behouden van het overzicht op de verspreiding van het insect). Geef bij je melding duidelijk aan: ‘verdelgd op eigen initiatief’. Zo vermijden we het nodeloos mobiliseren van onze verdelger.

Contact

Adres
Gemeentehuis Dentergem Kerkstraat 1 , 8720 Dentergem
Tel.
051 57 55 20
omgeving@dentergem.be