De energie die je erin stopt, haal je er dubbel en dik weer uit. Bovendien is de dankbaarheid goud waard.
Wat kan dit inhouden?
Als oppasvrijwilliger bied je gezelschap aan mensen met een ondersteuningsbehoefte en houd je een oogje in het zeil. Dit kan overdag, ’s avonds en/of ’s nachts, zowel doordeweeks als in het weekend. Je kunt samen een praatje maken, een gezelschapsspel spelen of een korte wandeling maken. Daarnaast help je met eenvoudige taken zoals helpen bij het eten, het opwarmen van een maaltijd of het assisteren bij toiletbezoek. Huishoudelijke en verpleegkundige taken worden niet van je verwacht. Er gewoon al zijn is vaak voldoende.
’s Nachts zorgt je aanwezigheid vooral voor een veilig gevoel. Je hoeft niet wakker te blijven maar staat op indien nodig. Nachtoppas loopt doorgaans van 20u ’s avonds tot 8u ’s morgens.
Lees het hartverwarmende verhaal van Jenny en oppashulp Bernadette
"Als oppashulp krijg je zoveel dankbaarheid terug."
Jenny is 79 jaar, verloor recent haar man, sukkelt wat met de gezondheid, maar toont zich nog bijzonder veerkrachtig. Dat lukt ook dankzij de vrijwillige oppashulp van Bernadette.
Vanaf het begin was er een klik tussen de twee. Jenny: “Ik heb vertigo, ik draai soms weg, dus op mijn eentje stappen voelt niet veilig. Ik had al een stok, maar ik had een arm nodig om me vast te houden. En bij Bernadette voelde ik mij meteen veilig. Zo gaan wij elke week wandelen. Bovendien zou de vereenzaming zonder Bernadette snel en diep toeslaan.” Bernadette: “Vrijwilligerswerk is voor mij geen werk, het vermoeit me niet. Ongelofelijk hoeveel dankbaarheid je van de mensen terugkrijgt. Dat is goud waard voor mij. En het is zo verrijkend. Na elk bezoek ben ik helemaal opgeladen.”
Lees hun hele verhaal als bijlage.
Zorgsector lanceert campagne
Deze campagne 'Arm in arm met wie het nodig heeft' om nieuwe oppashulp-vrijwilliger te vinden in Vlaanderen werd op poten gezet door 6 organisaties uit de zorgsector: i-mens, CM, Solidaris, Thuiszorg Familiezorg, Seniorama en De Overmolen.