Home

Print deze pagina

 CORONA-UPDATE | DE MONDMASKERS ZIJN GELEVERD

Goed nieuws! De mondmaskers werden geleverd en worden morgen bedeeld in de brievenbussen van Groot-Dentergem, met dank aan personeel, mandatarissen en vrijwilligers.

Beluister de boodschap van onze burgervader waarin hij

CORONA-UPDATE | DE MONDMASKERS ZIJN ER BIJNA

Nog even geduld... Maandag verwachten we de levering van de mondmaskers. Ondertussen bereiden we ons voor om zo snel mogelijk de maskers te verdelen in de brievenbussen.

CORONA | contactonderzoek

Om te vermijden dat COVID-19 zich opnieuw snel verspreidt onder de bevolking, voert de Vlaamse Overheid contactonderzoek uit. Wat is dat en hoe gaat het in zijn werk? Ontdek het op het YOU TUBE-FILMPJE of in deze ONLINE FOLDER.

Oproep van het gemeentelijk archief
 
➡️ Gooi de vlaggen en tekeningen die je maakte voor de gezondheidswerkers nog niet weg, maar breng ze later binnen voor ons archief!
➡️ Hou je een dag- of tekenboek bij? Heb je een fotoarchief aangelegd tijdens deze periode of leg je deze periode op een andere manier vast?
➡️ Deel je verhaal met ons archief zodat we deze bizarre periode kunnen vereeuwigen voor de toekomstige generaties.
 
Corona | Tips voor het heropenen van de winkels

De Nationale Veiligheidsraad heeft besloten dat kleinhandelszaken vanaf 11 mei opnieuw open mogen. Om zelfstandigen en handelaars te helpen hun activiteiten in veilige omstandigheden te hervatten, publiceert de FOD Economie een praktische gids en communicatiemateriaal voor hen.

Fase 1B van het exitplan voor de crisis is de eerste stap naar de heropening van kleinhandelszaken. Een gids met tips en een affiche moeten zelfstandigen en winkeliers helpen hun activiteiten te hervatten in veilige omstandigheden. Bedoeling is een nieuwe golf van COVID-19-besmettingen te voorkomen.

Alle info vind je hier: https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/versterkte-maatregelen/coronavirus-tips-voor-het

CHATHULP | Nood aan een gesprek?

Het is normaal dat je je nu wel eens eenzaam, bang of gefrustreerd voelt, dit zijn nu eenmaal ongewone tijden. Niemand van ons heeft dit ooit meegemaakt. Heb je het moeilijk? Praten kan helpen.

CORONA-UPDATE | Wat verandert er op 4 mei?

➡️ Gezien de gunstige ontwikkeling van de pandemie heeft de Nationale Veiligheidsraad besloten om de coronanoodmaatregelen geleidelijk op te heffen.

➡️ Om een heropflakkering van COVID-19 te voorkomen - die alle inspanningen dreigt te ondermijnen - is het belangrijk om de geleidelijke opheffing van de maatregelen te respecteren.

➡️ Het is essentieel dat iedereen zich thuis, in de openbare ruimte en op het werk gepast gedraagt. Deze richtlijnen blijven gelden:

1️⃣ Blijf thuis, zeker als je ziek bent.

2️⃣ Was je handen regelmatig met water en zeep.

3️⃣ Hou minstens 1,5 meter afstand.

4️⃣ Beperk je fysieke sociale contacten.

5️⃣ Draag een mondmasker op het openbaar vervoer en op drukke openbare plaatsen.

Opnieuw markt dinsdag

Op dinsdag 5 mei zal er voor de eerste keer in weken opnieuw markt zijn in Wakken. 
Leef wel de maatregelen na: 1,5 meter afstand bewaren en handen wassen/ontsmetten!

 
Binnenkort tennissen | bye bye coronakilo's

Vanaf maandag 4 mei kan je opnieuw tennissen op de 2 “hard court" terreinen in Markegem. Reserveer steeds op voorhand en hou je aan de richtlijnen van de Veiligheidsraad.

Opgelet: de sporthal blijft gesloten. Kleedkamers en toiletten niet beschikbaar omwille van de Corona-maatregelen.

Inschrijven kan

 • Online op https://dentergem.zaalreservatie.be.
  • Kies uw “zaal” en de datum. Dan kan je consulteren welke uren beschikbaar zijn.
  • Maak een account en vraag een reservatie aan.
  • De reservatie wordt goedgekeurd door de sportdienst.
  • Vervolgens krijgt u een code die u toegang zal verlenen tot de terreinen.
 • Door in de voormiddag te bellen naar de sportdienst op 051 57 55 28 of 051 57 55 19 of door te mailen naar sportfunctionaris@dentergem.be.
UPDATE CORONAVIRUS | mondmaskers besteld & Nationale Veiligheidsraad

Voor elke inwoner vanaf 12 jaar werd een herbruikbaar en kwalitatief mondmaskers besteld. De maskers zullen huis-aan-huis bedeeld worden. De exacte timing communiceren we later.

Vandaag vergadert de Nationale Veiligheidsraad. Volg de verschillende nieuwskanalen voor updates. Eventuele wijzigingen voor Dentergem worden na het weekend gecommuniceerd.

CORONA-UPDATE | Verlening van de maatregelen t.e.m. 03/05/2020

Tijdens de Nationale Veiligheidsraad van woensdag 15 april, werden verschillende beslissingen genomen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Zoals altijd zijn deze beslissingen gebaseerd op de adviezen van wetenschappelijke experts.

Tijdens deze vergadering van de Nationale Veiligheidsraad werd in overleg met de ministers-presidenten beslist om de nu geldende inperkingsmaatregelen te verlengen tot en met 3 mei.

De basisregels blijven ongewijzigd tot en met 3 mei en moeten absoluut worden opgevolgd. De ordediensten zullen daar blijven op toezien.

Volgende week wordt er een nieuwe Nationale Veiligheidsraad georganiseerd met als doel de volgende stap in de afbouw van de maatregelen nader uit te werken. Het moet duidelijk zijn dat dit een gradueel proces zal zijn dat gebaseerd is op de adviezen van de wetenschappers.

Hou nog even vol en hou je aan de voorschriften.

Een overzicht van alle maatregelen en updates kunnen steeds gevolgd worden op de algemene informatiewebsite https://www.info-coronavirus.be/nl/

Geen bezoek in Woonzorgcentra

De Nationale Veiligheidsraad besliste op 15 april 2020 om (beperkt) bezoek toe te laten in woonzorgcentra. Ondertussen werd deze beslissing ingetrokken. De bestaande regelingen blijven gelden en bezoek wordt niet toegelaten omdat dit momenteel niet op een veilige en haalbare manier kan gebeuren.

In Dentergem lieten de directies van beide woonzorgcentra ons weten dat zij dergelijke beslissing on hold zetten en voorlopig geen bezoek toelaten.

Namens het gemeentebestuur willen wij dit standpunt ondersteunen. We vragen onze inwoners om eensgezind dit standpunt te steunen en te respecteren. Hou nog even vol. Zorg op een andere manier voor een blijk van waardering of attentie voor de bewoners van woonzorgcentra.

De beide woonzorgcentra verdienen alle lof voor hun aanpak van deze crisis.

Stel uw recyclageparkbezoek nog even uit aub

I.V.I.O. merkt een enorme stijging van de bezoeken op de recyclageparken. Voor de gezondheid en veiligheid van iedereen vragen wij de veiligheidsmaatregelen (COVID-19) voor het recyclagepark te respecteren.
IS JE BEZOEK NIET DRINGEND? Schuif niet nodeloos aan in de lange wachtrij en stel je bezoek uit.

Hoopvolle paasboodschap voor een warm Dentergem in coronatijden

Pasen zou moeten een dag zijn van feestelijk samen-zijn. Helaas besliste het coronavirus er anders over.
Toch willen we tonen dat we verbonden zijn met elkaar, ook in deze moeilijke tijden. Hou nog even vol. We kijken uit naar betere tijden.
Vrolijk paasfeest voor iedereen vanuit het warme en gezellige Dentergem.

Bekijk hier het mooie filmpje met de paasboodschap: https://youtu.be/vVw_SqkijL8

Jong in Dentergem | inschrijfdatum zomeractiviteiten is uitgesteld
Zomeractiviteiten voor kinderen en jongeren:
❌ De inschrijfdatum van 20/04 wordt uitgesteld.
❌ Voorlopig wordt er nog geen magazine van Jong in Dentergem uitgebracht met een overzicht van de geplande activiteiten.
 
✅ We communiceren zo snel mogelijk een nieuwe inschrijfdatum en een overzicht van de geplande activiteiten
✅ Volg de gemeentelijke kanalen en de Facebookpagina Jong in Dentergem voor updates.
 
 
Gemeenschapswacht van start

Volgende week, vanaf 6 april, gaat er in Dentergem een gemeenschapswacht van start. Krist Malisse volgde met succes de voorziene opleiding.

Gemeenschapswachten werken mee aan een aangename en nette woon- en leefomgeving. Het is de bedoeling dat de gemeenschapswacht dagelijks een of meerdere straten doorkruist. Hij neemt nota van toestanden die de netheid en hygiëne in het gedrang brengen zoals vervuilde voortuinen, onkruid op het voetpad of verwaarloosde toestanden.

In eerste instantie spreekt de gemeenschapswacht de mensen aan om hen te informeren en te sensibiliseren en om mistoestanden in orde te brengen.

Eventuele GAS-boetes worden slechts uitgedeeld als iedere medewerking ontbreekt.

RED LEVENS en doe de CHECK CHECK CHECK
 1. Ik blijf thuis en was regelmatig mijn handen.
 2. Ik hou met ouderen alleen digitaal of telefonisch contact.
 3. Ik hou 1,5 meter afstand als ik echt buiten moet zijn.

#ikredlevens

INZAMELING MASKERS EN BESCHERMINGSMATERIAAL
Mondmaskers, schorten of wegwerphandschoenen liggen? Zelf maskers genaaid?
SUPER! Doneer ze snel in de container die aan het gemeentehuis (Kerkstraat 1) staat. Het materiaal wordt herverdeeld over diverse zorgactoren.
 •  Je kan er levens mee redden.
 • Onze zorgverleners zijn je dankbaar!
Dit is een intergemeentelijke samenwerking tussen Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene. Er staat in elk van die gemeentes een container. Het materiaal wordt nadien herverdeeld over diverse zorgactoren.
Kunnen we rekenen op jou en op elkaar?
We kunnen het niet genoeg benadrukken: "Blijf in uw kot" en respecteer de hygiënerichtlijnen. Was voldoende je handen en bewaar voldoende afstand van anderen.
Kunnen we rekenen op jullie burgerzin en op elkaar voor deze engagementen:
 • Signaleer verdachte handelingen. Heel wat panden staan er nu verlaten bij of worden weinig bezocht. Laten we daar alert zijn voor inbraken of andere vormen van criminaliteit.
 • Check eens hoe het gaat met je buren of met kwetsbare personen in je buurt.
 • Pas op voor mooipraters. Sommigen proberen munt te slaan uit zogezegde steunacties. Signaleer dit zeker bij de politie.
 • Pas op voor online fraude via sms en Whatsapp. Ook cybercriminelen hebben nu veel tijd...
 • Ben je het slachtoffer van conflicten of geweld in je gezin? Aarzel niet en bel de hulplijn 1712.
Administratieve diensten bereikbaar na afspraak

Vanaf deze middag, woensdag 18/03/2020 om 12 uur, kan je in het gemeentehuis en Sociaal Huis enkel nog terecht op afspraak. Dit om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, om de medewerkers en de burgers te beschermen.

Wens je een afspraak te maken:

 • Bel het gemeentehuis op 051 63 61 03
 • Bel het Sociaal Huis op 056 62 10 10

Beperk je tot de meest dringende en meest noodzakelijke zaken.

Vanaf nu een keuzemenu bij de noodnummers 101 en 112

Als je belt naar de noodnummers 112 of 101 krijg je vanaf vandaag een keuzemenu. Druk 1 voor brandweer en ziekenwagen, druk 2 voor politie.

Belangrijk: je wordt àltijd geholpen, dus ook als je niets of verkeerd kiest.

De app 112 BE is nog steeds een handig alternatief en gratis te downloaden. #112dag

Lees hier het volledige persbericht.

Nieuw wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen

Eind maart 2020 wordt een gloednieuw wandelnetwerk geopend.

Het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen laat je via wandelknooppunten eindeloos kennismaken met het glooiende landschap op de grens tussen Tielt en Dentergem.

De 45m hoge Poelberg met Poelbergsite, kronkelende veldwegen, het beschermde landschap rond de Poelbergmolen en uiteraard de Meikensbossen met zijn oud en jong bos, poelen, dreven, hooi- en weilanden vormen het aantrekkelijke decor van dit wandelnetwerk. De vele vergezichten en charmante kapelletjes maken het plaatje compleet.

De wandelkaarten zijn vanaf maandag 30 maart beschikbaar in de Dienst toerisme (Sporthal in Brouwerijstraat 21, Markegem of op het gemeentehuis in Kerkstraat 1, Dentergem) en kunnen online besteld worden op www.westtoer.be. Een wandelnetwerkkaart kost 5 euro.

Het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen is een initiatief van Westtoer, Agentschap Natuur en Bos, Stad Tielt, gemeente Dentergem en Stadslandschap West-Vlaamse Hart en werd gerealiseerd met de steun van provincie West-Vlaanderen.

Verbeteringswerken aan landelijke wegen

De komende maanden zullen er verschillende verbeteringswerken gebeuren aan landelijke wegen.

De aannemer is Adiel Maes uit Lichtervelde en hij zal starten met voorbereidende grondwerken en profileringswerken in de Bulmolenweg (aansluiting met de Tieltstraat) en bij de Nieuwe Veldstraat. De start gebeurt in de Bulmolenweg vanaf 13 januari 2020 en zal gepaard gaan met de nodige verkeershinder en omleidingen.

Aansluitend zullen dan vanaf februari en maart asfaltlagen gegoten worden. Dat zal ook nog gebeuren in de Baliekouter (de wijk Baliekouter), Volderstraat, Wontergemstraat (zijwegje) en in de onverharde weg vlakbij de grens met Oostrozebeke.

De aannemer verwittigt telkens de betrokken bewoners in de werkzone.

Wij hebben een nieuw logo!

Met veel trots stellen gemeente en OCMW Dentergem een nieuw en gezamenlijk logo met een bijpassende huisstijl voor.

We kozen voor een zeer goed leesbaar lettertype ‘Hind Bold’ met een hoofdletter en onderkastletters. De spatiëring van de letters werd aangepast om het woord Dentergem langer te maken.

Voor het logo hebben we een embleem geplaatst dat bestaat uit een gestileerde “d” en een ondergeplaatste golf. De golf verwijst naar de waterwegen in onze gemeente en heeft een smiley-effect. De bedoeling is dat het embleem op zichzelf kan bestaan.

We kozen voor de kleuren groen en blauw. Groen refereert naar Dentergem als groene gemeente met de twee natuurdomeinen Baliekouter en Meikensbossen. Bovendien verwijst het ook naar het OCMW-logo en naar de integratie tussen OCMW en gemeente. Het blauw staat symbool voor de waterlopen die Dentergem doorkruisen.

Beide kleuren komen terug in het wapenschild van de gemeente waarmee we met respect voor het verleden, naar de toekomst willen kijken. Het wapenschild verdwijnt niet. Dat zal nog op specifieke documenten en bij verschillende gelegenheden in beeld verschijnen. Het werd ook geïntegreerd in de nieuwe huisstijl.

Onder het logo plaatsen we de slogan ‘Denderend wonen’. “Denderend” is een leuke woordspeling met Dentergem en betekent letterlijk ‘geweldig’, ‘heerlijk’, ‘leuk’ en ‘prachtig’. “Wonen” refereert naar Dentergem als woongemeente.

De nieuwe huisstijl wordt stapsgewijs ingevoerd. In een eerste fase komt het drukwerk en mailverkeer aan bod. Later worden ook dienstwagens en kledij aangepast. Verspilling is niet aan de orde. Voorraden van bijvoorbeeld enveloppes worden eerst weggewerkt voor er nieuwe omslagen worden gedrukt.

Vanaf vandaag kan u ons ook terugvinden op Instagram onder de naam @gemeentedentergem. Deel je foto’s met @gemeentedentergem en gebruik daarbij #8720 en #gemeentedentergem om in onze ‘feed’ terecht te komen.

Vlaanderen asbestvrij tegen 2040

Sinds vorig jaar bestaat er een finaal Actieplan Asbestafbouw om Vlaanderen tegen uiterlijk 2040 asbestvrij te krijgen. Momenteel is nog zo'n twee miljoen ton asbest aanwezig in Vlaanderen. Alle informatie met contactinformatie van laboratoria, asbestverwerkers en professionele verwijderaars is te vinden op https://asbestinfo.eu/. De website wordt voortdurend geactualiseerd.

De Mindermobielencentrale zoekt extra vrijwilligers

De vrijwilligers van de Mindermobielencentrale zetten zich dagelijks in om 60-plussers, personen met een beperking of personen in een sociale noodsituatie veilig naar hun bestemming te brengen. De vrijwilligers zorgen ervoor dat leden van de MMC alsnog kunnen deelnemen aan het alledaagse leven op een aangename manier door onder andere een bezoek te brengen aan een vriend, naar de supermarkt, kapsalon, de OKRA...

De Minder-Mobielen-Centrale biedt een oplossing aan senioren en personen met een beperking zodat zij alsnog zelf kunnen instaan om hun zaken te regelen en hierdoor niet dreigen in een sociaal isolement terecht te komen. Een vrijwillige chauffeur staat in voor het vervoer van personen met verplaatsingsmoeilijkheden maar maakt ook tijd vrij om een babbeltje te slaan en een ondersteunende arm te bieden indien nodig.

Wij namen onze vrijwilligers dit jaar mee naar een héérlijk bedankingsmoment. Op deze dag kon men kennismaken met de andere collega’s en ervaringen uitwisselen. De MMC telt momenteel acht vrijwilligers, goed voor 810 ritten en een afstand van 20.597 kilometer. Hiervoor onze oprecht dank vanuit het Sociaal Huis Wegwijs en wij hopen dat deze fijne en aangename samenwerking mag blijven duren.

Wij zoeken steeds actief naar nieuwe vrijwilligers die ons team kunnen versterken! Kunt u zich enkele dagen per week vrijmaken? Bent u inwoner van Dentergem en wilt u mensen rondom u helpen?

Wie in het bezit is van een rijbewijs B en een eigen wagen en het hart op de juiste plaats heeft, kan steeds vrijblijvend contact opnemen met het OCMW Dentergem.

Contactpersoon : Dieter Baert, maatschappelijk werker | Tel.: 056 62 10 17 | E-mail: dieter.baert@ocmwdentergem.be

 
haal je gratis huisdiersticker in het gemeentehuis

Je kan op het gemeentehuis, bij de dienst bevolking, gratis een huisdiersticker afhalen.
Door deze sticker op het raam of de deur van je woning te kleven, laat je aan de hulpdiensten weten hoeveel én welke huisdieren aanwezig zijn. Zo wil de Vlaamse overheid het aantal huisdieren dat sterft in een woningbrand drastisch verminderen.

 
Openbare werken
Opstartfase
  Afgewerkt
   Jong in Dentergem
   Online inschrijven voor jeugd-
   of sportactiviteiten?
   Ga naar dentergem.ticketgang.eu
    
   Gids openingsuren

   Op deze link vindt u de openingsuren van handelaars in Groot-Dentergem.

   Apotheek van wacht

   Check www.apotheek.be
   of bel 0903 99 00
   voor de dichtsbijzijnde apotheek
   met wachtdienst (24/24u).

    

   Login