Bacterievuur

Print deze pagina

Help deze vervelende plantenziekte in te dijken

Vooral de rozenfamilie wordt getroffen

Bacterievuur is een plantenziekte die vooral planten van de Rozenfamilie treft.  De bekendste zijn Meidoorn (Crataegus), Peer (Pyrus), Appel, (Malus), Dwergmispel, (Cotoneaster), Vuurdoorn, (Pyracantha), Kweepeer, (Cydonia), Meelbes / lijsterbes, (Sorbus) en Krentenboompje, (Amelanchier)

Bacterievuur bezorgt vooral fruitkwekers kopzorgen. Ook boomkwekers kunnen met de ziekte te maken krijgen.

Maar ook sierstruiken zijn gevoelig

Veel sierstruiken zijn gevoelig voor de ziekte en ook uw tuin kan geïnfecteerd zijn. Dat betekent verlies van mooie planten in de tuin en de geïnfecteerde planten zijn een mogelijke bron van nieuwe infecties. 

Ziektebeeld

Zijn er in uw tuin bacterievuurgevoelige planten? Hou ze extra in de gaten. Vooral in de maanden mei tot en met augustus slaat de ziekte toe.

Het meest typerende ziektebeeld is de bruin-, zwartverkleuring van de bloesems, vruchten, bladeren en jonge twijgen (als door ‘vuur verschroeid’).  Twijgen en bladeren krullen daarbij ook typisch om.

Denk je de ziekte vast te stellen? 

  1. Genezing van de ziekte met chemische middelen (antibiotica) is niet mogelijk. Laat u op dat vlak niets wijsmaken.
  2. Snoei zieke plantendelen weg, tot minstens 50 cm onder de zichtbare aantasting. Rooi de aangetaste plant desnoods helemaal.
  3. Vernietig het weggesnoeide of gerooide hout, het liefst door verbranding. Doe het zelf als het wettelijk is toegestaan of voer de plantenresten af naar de verbrandingsoven (niet om te composteren maar om te verbranden).
Onthoud bij bacterievuur: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Opgepast voor verspreiding

Zorg er tijdens de werken voor dat de ziekte niet verder verspreid wordt.
  1. Vermijd contact tussen gezond en weggesnoeid hout
  2. Zorg dat je met je handen niet constant vergrijpt van geïnfecteerd naar gezond hout
  3. Pak weggesnoeide takken goed in
  4. Ontsmet je snoeimes tussen twee knippen door (Dettol heeft bijvoorbeeld kiemdodende werking)

Uitzondering op het verbranden van snoeiafval in open lucht

Hoewel Vlaanderen het verbranden van snoeiafval in open lucht uitdrukkelijk verbiedt, is een uitzonderingsregel opgenomen die verbranding in open lucht toelaat wanneer dit vanuit fytosanitair oogpunt noodzakelijk is. Voor bacterievuur is dat wel degelijk het geval.

Door bacterievuur besmet snoeiafval kan nog steeds in open lucht verbrand worden. De bestrijding van bacterievuur is trouwens wettelijk verplicht. Logisch dus dat de best geschikte manier om bacterievuur in te dijken, namelijk genadeloos insnoeien en lokaal verbranden, toegelaten wordt.

Meer informatie

Wil je meer weten over verbranden in open lucht of andere nuttige tips over bacterievuur, neem dan zeker een kijkje op www.bacterievuur.be. Er bestaat ook een folder die het verhaal meer in detail vertelt met fotomateriaal van zowel de waardplanten als de ziektebeelden.

Milieu
Gemeentehuis Dentergem 
Kerkstraat 1
8720 Dentergem
Tel.: 051 57 55 19
      
 
 
Ma 8.30-12 uur
Di 8.30-12 en 13.30-17.30 uur
Wo 8.30-12 uur
Do 8.30-12 uur
Vr 8.30-12 en 13.30-16.30 uur

 
 
 
 

 

Online inschrijven

Online inschrijven voor jeugd-
of sportactiviteiten?
Ga naar dentergem.ticketgang.eu

 

Login